5 tips: Så rustar du bolaget inför 2021

Coronakrisen
Tom Turula, 19 November
Americo Fernández
Ekonomin går på knäna och framtidsutsikterna är ovissa. Men svenska företag har god anledning att möta 2021 med optimism, menar SEB:s företagarekonom Americo Fernández. Och då gäller det att våga lite.

Här är Fernández 5 viktigaste råd till företag som vill växa sig ur krisen.

I den här guiden går vi igenom:

  • Spaning kring konjunkturen just nu
  • Konkreta tips kring finansiering, scenarioplanering med mera
  • Tre viktiga trender ert företag bör investera i under “det nya normala”

I decembermörkret kan det vara svårt att tänka optimistiskt.

Nio månader har gått sedan världen vändes upp och ner — och läget ser tufft ut igen, nästan som en oönskad repris av våren. Ska man gasa eller bromsa? Investera eller dra åt svångremmen? Coronaviruset kan få väderbitna entreprenörer att tveka.

Än så länge har 2020 satt näringslivet på enorma prov, vissa branscher mer än andra. Cirka hälften av Sveriges företagare har kommit relativt lindrigt undan eller växt, enligt flera undersökningar, medan en oturlig skara har lidit enorma tapp.

Kanske är ert företag någonstans mitt emellan. Eventuellt har ni börjat vädra morgonluft efter vårens tvärstopp. Möjligen har ni kunnat lita på er intuition, och envist tagit bolaget genom permitteringar, varsel eller störningar i internationella leveranser. Kanske har ni ställt om verksamheten för att möta helt nya behov.

LÄS OCKSÅ: Ställde om till handsprit och gjorde succé

Början på slutet?

Hur ska man som företagare agera inför en osäker vinter? Enligt Americo Fernandez, SEB:s företagarekonom, är det lugn och långsiktighet som gäller. I skarp kontrast till från vårens kaotiska läge, så finns det faktiskt ett svagt ljus i änden av tunneln.

“För företag som vill växa och inte har påverkats alltför djupt av krisen gäller nu de mer långsiktiga variablerna: morgondagens arbetskraft, digitalisering och konkurrenskraft.”

Företag som är hyfsat positionerade för tillväxt – oavsett om det beror på produkten, branschen eller existerande trender – har all anledning att börja förbereda för en värld om inte utan corona så åtminstone efter corona.

“Bara för att det är illa just nu, betyder inte att man inte ska påbörja en tillväxtresa om man känner att man har förutsättningarna för det,” påpekar Fernández. “Det är viktigt att man inte uppslukas bara av de negativa aspekterna av den här krisen. Det gäller bara att vara mer försiktig och ta höjd för mer osäkerhet i sin scenarioplanering inför framtiden.“

Ekonomin fortfarande skakig – men “definitivt” ljusare 2021

Under tidiga hösten visade konjunkturen styrketecken, och närmade sig faktiskt nivåer som rådde innan pandemin. Men sedan dess har nya restriktioner fört med sig osäkerheten tillbaka, och skapat stora störningar särskilt inom restaurang, detaljhandel, besöksnärings och transportbranscherna — för att nämna några. Småföretagarna i allmänhet har haft det väldigt kämpigt.

Som det ser ut kommer tudelningen mellan branscher som går bra och dåligt att fortsätta under ett bra tag framöver. Men i och med en generell förstärkning av coronaläget och därmed konjunkturen, kommer alla båtar att lyfta så småningom.

Capcito: Är svensk ekonomi starkare om ett år?

Americo Fernández: “Definitivt. Prognoserna förutspår flera procents tillväxt 2021. Givetvis kan man inte lova något för vi vet inte hur den medicinska krisen utvecklas, men mycket talar för att det kommer se betydligt bättre ut redan nästa år. Den expansiva politik som drivs just nu, både i form statliga stödåtgärder och låga ränteläge, syftar till att skapa tillväxt i ekonomin.

“Under den kommande perioden blir det viktigt att hitta ett lugn för att bedriva och ställa om sin verksamhet så bra och optimalt som möjligt,” avslutar han.

Här är 5 konkreta råd som hjälper er stärka likviditeten och ta vara på tillväxtmöjligheter under 2021.

1. Ruta ett: Statliga stöd

Coronakrisens allvar har gjort sig påmind igen under hösten, och regeringen har lanserat ett gäng nya stödåtgärder. Har ni full koll på läget?

“Håll dig uppdaterad kring de statliga stödåtgärderna, även om krisens öga skulle ha passerat för din del. Fråga er själva, ‘har jag tagit del av allt jag kan ta del av’? Se till att göra en checklista och skaffa dig all information du behöver,” säger Fernández. “Oavsett om du är ute efter att övervintra eller att växla upp, ta del av de stöd som passar.”

2. Hitta lugn i scenario- och likviditetsplanering

Många företagare har kunnat lita på “magkänslan” för att navigera krisen, visade en stor undersökning från ALMI och Göteborgs Universitet. Men ju längre ovissheten drar ut, desto viktigare blir någon sorts planering och gardering av verksamheten.

“Tänk olika scenarier för att ge dig själv ett extra lugn för att kunna driva på verksamheten i den takt du vill,” säger Americo Fernández. “Under dessa osäkra tider är det extra viktigt att gå tillbaka till grunderna i din affär. Det gäller att inte bara ta höjd för intäktsförändringar, men även göra en ordentlig kartläggning av värdekedjan.”

I sin enklaste form kan scenarioplanering innebära en reservplan för hur man agerar under olika omständigheter. Om marknaden viker, fler restriktioner aviseras, eller om kundernas betalningar dröjer, då kanske ni måste skruva ner på inköp och rekrytering.

Nyckeln är att ha en plan — som hjälper er agera oavsett situation. “Så att man inte driver på och blir helt chockad, och plötsligt märker att intressenter börjar bete sig annorlunda. Sen är man i samma situation som man var för sex månader sen.”

Viktiga element i scenarioplaneringen:

  • Kartläggning av värdekedjan: “Försök förstå dina kunder och leverantörer: är de exponerade för en särskild typ av risk? Se till att gardera ditt bolag till exempel genom att ha ett extra lager, byta leverantör, eller räkna med längre betaltider.”
  • Proaktiv likviditetsplanering: Sund likviditet förutsätter inte bara stenkoll på inflödet i kassan – ligg även steget före med utgifter som skatter.

3. Fixa finansieringen

Under osäkra tider ökar risken för problem med kassaflödet. Då kan finansiering med schyssta villkor utgöra ett ypperligt verktyg, som låter er investera i tillväxt eller klara en tillfällig svacka. Och det finns fler alternativ än traditionellt lån.

Testa ditt låneutrymme hos Capcito — inte bindande

"Formen för finansiering kan variera mellan olika branscher och företag. För till exempel modeföretag, som behöver likviditet för att producera nästa säsongs kollektion, kan det handla om fakturafinansiering snarare än ett traditionellt lån. Det viktigaste är att låta företagets behov och förutsättningar styra finansieringsform,"säger Americo Fernández.

Tre exempel på hur smart finansiering kan hjälpa företagare:

  1. Växla upp när det vänder.
  2. Säsongsbetingad verksamhet.
  3. Långa betaltider. Grafiska byrån Graphoteket behöver ligga ute med hundratusentals kronor mellan materialinköp och fakturabetalningar, som kan dröja upp emot 110 dagar. Bolaget började belåna fakturor via Capcito för att säkra likviditeten till en schysst ränta.

LÄS OCKSÅ: Så gynnas Graphoteket av framtidens företagsfinansiering

Det finns flera finansieringskällor:

  • Vanligt företagslån
  • Lån via Företagsakuten
  • Checkkredit från banken eller från en alternativ långivare, t.ex. i form av fakturabelåning.
  • Ägarlån eller annat informellt lån

4. Investera i trender som accelereras av krisen

Om nya trender är det sista ni tänker på just nu, så är det inte att undra på. Kriser handlar ju om att hålla verksamheten flytande här och nu. Men det är värt att påpeka att många av de kundbeteenden och teknologier som nu har tagit en större roll kommer att forma hur affärer ser ut i framtiden. Kanske även inom er bransch.

Spaning: 7 affärstrender som är här för att stanna

Företag som kan kosta på sig att tänka mer långsiktigt har mycket att vinna på att positionera bolaget inför en mer hållbar, digital, och (hög)kompetensdriven framtid, menar Americo Fernández. Och en kris kan vara en ypperlig möjlighet att göra det.

“Ett sätt att framtidssäkra bolaget är att satsa på de underliggande trenderna som förstärkts av krisen. Om ditt företag inte har gjort den omställningen, så har ni all orsak att göra det. Ha trenderna som en röd tråd i er verksamhet,” säger Fernández. “Då har ni bättre förutsättningar att vara en stark spelare inom branschen under 2021 och framåt.”

3 trender som accelereras av coronakrisen

1.Digitalisering
Inom i princip alla branscher kommer de digitala inslagen att öka. Digitala projekt inom ett företag bör i regel kunna uppnå antingen större effektivitet eller högre lönsamhet. Vad är viktigast för ert bolag just nu?

Kunderna driver på stora förändringar i köpbeteenden, och det har bidragit till att hälften av svenska företagare har satsat på digitalisering som en följd av krisen. “Kolla om bilden du har av dina kunder stämmer i det nya normala. Om du ställer om till en mer digital affärsmodell där kundernas nya beteenden spelar in kan du vara mer trygg i att affärsmodellen kommer att hålla även kommande år,” säger Fernández.

LÄS MER: 4 tips - så inleder ert företag en digitaliseringsresa: “Handlar inte om att tömma företagskortet på verktyg”

2.Kompetens
Den viktigaste byggstenen i bolag som lyckas långsiktigt är inte kapitalet, teknologin eller marknadsföringen -- det är talangen som driver bolaget framåt, och kulturen inom den. Samtidigt råder enorm konkurrens om högutbildad arbetskraft i Sverige.

Kristider kan ge fördel som arbetsgivare. Fråga bara Daniel Ek, Spotifys grundare, som lyckades bygga ett stjärnspäckat internationellt team mitt i en brinnande finanskris 2008. Krisen gjorde att det fanns flera talanger att välja bland. Vad behöver ert företag för kompetens under de kommande åren och — minst lika viktigt — hur attraherar ni dem?

3.Hållbarhet
Eran då hållbarhet var något “trevligt extra” vid sidan av är förbi. Idag är hållbarhet kärnan i det nya näringslivet: materialinköp, resor, kultur, kommunikation — allt påverkas i ökande grad av hållbarhetstänk.

Hållbarhet är en stor kärnvärdering bland framtidens arbetskraft. För att attrahera unga talanger kan det vara läge att höja er profil inom hållbarhet. “Om ditt företag inte har integrerat hållbarhet i affärsmodellen, så är det hög tid att börja nu. De yngre generationerna ser på hållbarhetsfrågan som en hygienfaktor, och en självklarhet när man väljer framtida arbetsgivare.”

5. Värdet av goda partnerskap

Inget företag existerar i ett vakuum, och en bra åtgärd är att utforska partnerskap. “Genom att kombinera era styrkor med relevanta intressenter, kan ni hitta sätt att åstadkomma mycket mer, och nå ut till fler kunder, än vad som är möjligt på egen hand. Finns det en tänkbar partner som kan hjälpa er skapa mer värde, eller haka på trender?”

Fernández uppmanar företagare att tänka bortom det egna företagets gränser. ”Du behöver inte alltid växla upp själv, så involvera en part som är stark på den digitala eller hållbara fronten. Då kommer du åt kompetens utanför företaget och sprider risken.”

SEB är sedan 2017 delägare och nära partner och till Capcito. Du kan läsa mer om tekniksamarbetet mellan SEB och Capcito här.

Tom Turula
19 November 2021