Han ställde om till handsprit och gjorde succé: "Vinstaffär att världen"

Kundcase
Tom Turula, 17 November
Lars Taavola profilbild

Lars Taavola, delägare av Svenska Sprit AB.

AB Svenska Sprit har breddat sin affär från sprit till handsprit – och plötsligt är handhygien bolagets stora tillväxtmotor. Hemligheten? “Snygga och praktiska flaskor, och ett stenhårt fokus på kvalité,” säger Lars Taavola.

En lång rad bolag har ställt om verksamheten i coronakrisen. Bland dem är AB Svenska Sprit, en spritdistributör som lyckats få fart på försäljningen med sin nya handsprit.

Bolaget, som delägs av Lars Taavola, har satt sin säregna prägel på den så efterfrågade hygienprodukten — och byggt ett starkt band med konsumenter.

“Folk tyckte våra flaskor var så snygga och praktiska – man kunde ha dem i handväskan eller i bilen,” säger Taavola.

“Folk säger att vi gör ‘snyggaste handspriten ever!’“

Allt började som ett litet experiment. I början av krisen hade Taavola börjat förse närområdet och grannarna i Tumba med handsprit. Snart uppmuntrade affärspartnern och kusinen Patrik Lindehag honom att tänka större, samt börja sälja via nätet. Saker sattes i rullning.

Brist på stora flaskor fick gynnsam effekt

Inledningsvis hade Taavola letat efter stora flaskor för sin handsprit, men kunde bara hitta mindre varianter. Trots att han vände på varje sten, lyckades han bara säkra flaskor som rymde 250 cl.

De små flaskorna blev av en slump något som skulle hjälpa AB Svenska Sprit att sticka ut på marknaden. “Flaskan var inte så liten att det skulle kännas snålt, och inte så stor att den blev klumpig att bära. Restauranger kunde köpa in dem för att erbjuda personlig handsprit vid borden.”

Tack vare just den mindre storleken och en häftig design, inspirerad av bolagets spritsortiment, blev produkten en hit.

“De andra aktörerna är inriktade mot apotek, sjukhus och hela nordiska marknaden, medan vi fokuserar på vanliga butiker och vanligt folk i Sverige,” säger Lars Taavola. “Framför allt får vi otroligt beröm för designen. Folk har sagt att vi har ‘den snyggaste handspriten ever!’. Även om det inte är ett självändamål så är det väldigt kul,” säger Taavola, som själv har stått för designen.

“Fakturaköp har hjälpt oss jättemycket i vår expansion.”

Personal bär ut lådor med produkter

Idag säljs flaskorna till restauranger, hotell, företag och storhandlare som ICA

Patrik Lindehag som tidigare har tagit den populära energidrycken Monster till Sverige, är den som fått ordentlig fart på försäljningen. Samtidigt har Taavola styrt upp produktionen och inköp av sprit.

Taavola har tagit vara på den fläder man vanligtvis använder för att smaksätta akvavit. En blomaktig ‘twist’ utmärker produkten ytterligare. “Det var viktigt för oss att ha en autentisk men säker produkt som skiljer sig från apotek-varianterna – samt från de aktörer som försöker snabbt få ut halvdana produkter på marknaden. Dessutom doftar vårt desinfektionsmedel väldigt trevligt!,” säger Taavola.

“Vi räddar världen och gör en vinstaffär samtidigt!”

Sälja fakturor möjliggör investeringar: “Jättepraktiskt"

I dagsläget producerar AB Svenska Sprit cirka 500 flaskor handsprit i timmen. Lars Taavola har även startat en ny webbutik för att möjliggöra direktförsäljning till kunder.

För att klara den snabbt ökande kapaciteten var bolaget i behov av finansiering – och vände sig till Capcitos Fakturaköp: “Det var perfekt för att komma igång snabbt, och växla upp verksamheten.”

Under tillväxtfasen har rörelsekapitalet som friats upp från att sälja fakturor varit till stor nytta för AB Svenska Sprit, Taavola säger att han har kunnat skaffa etikettmaskiner och förstärkt sin anläggning i Saltsjö-Boo utanför Stockholm med lastkajer för att klara logistiken.

“Vi får nu tillgång till pengarna en månad tidigare,” säger Lars Taavola. “Provisionen för fakturaförsäljning har inte varit så hög, den är ju lägre än ett lån!”

LÄS MER: 7 tips: Så kan Capcitos fakturafinansiering hjälpa ert bolag

Istället för att vänta i månader på att få betalt, har pengarna betalats ut inom ett dygn. “Ibland handlar det om stora summor som vi kan stärka kassan med, så för har det varit jättepraktiskt.”

Som vi tidigare har skrivit om, drabbas factoring-produkter av ett rykte som inte är helt berättigad; många tror att fakturaförsäljning är något man ägnar sig åt om man är i ett pressat ekonomiskt läge. Men det håller Taavola inte alls med om: “Det finns de som varnar om dessa produkter, men det är fullständigt obefogat.”

Handsprit kan kratta banan för nya produktlinjer

Lars Taavola ser idag sitt bolag lika mycket ett handspritsbolag som en spritdistributör. Handspriten står nu för omkring tre fjärdedelar av bolagets hastigt svällande omsättning, säger Taavola, som räknar med fortsatt stark försäljning. Det ökade fokuset på handhygien i coronavirusets spår kommer att hålla i sig länge, menar han.

Handsprit kan faktiskt vara acceleratorn som gör att man ytterligare breddar affärerna eller expanderar utomlands. AB Svenska Sprit har förankrat ett starkt varumärke som kan bana väg för många nya produkter.

Allt du behöver veta om Capcitos Fakturaköp

“Vår vanliga affär kommer att få stor draghjälp av den här synligheten. Om handspriten tar ordentlig fart, då kan vi eventuellt lansera andra produkter i framtiden. Vi skulle kunna göra AB Svenska Sprit handtvål, AB Svenska Sprit tonic water, lättöl och alkoholfri öl...”

“…men först ska vi tara vara på den här möjligheten!”

Tom Turula
17 November 2021