3 saker ditt bolag måste göra i krisen – enligt experterna

Bygga bolag
Tom Turula, 17 November
Günther Mårder och Erik Sjölander
När krisen slår till, ändrats plötsligt förutsättningarna för att driva bolag. Inte minst om försäljningen fallit nerför ett stup. Vi har sammanställt 3 tips från frontfigurerna inom svenskt småföretagande – för att hjälpa ditt bolag att hitta kreativa lösningar i krisen.

Att vara entreprenör kan kännas extremt tufft just nu. Många sunda och vanligtvis snabbväxande bolag fokuserar plötsligt på överlevnad – för vem hade kunnat planera för ett tvärstopp i ekonomin?

Viruset har fått nästan alla bolag och branscher – från Volvo och Scania till den nyöppnade frisersalongen – att testas på ett sätt som saknar motstycke under vår levnadstid. Nyheterna om småföretagare som sett intäkterna falla nerför ett stup har börjat bli vardag.

Men om vi känner vår egen målgrupp rätt, så ger sig företagaren inte vid första motgång. Hur tung och eländig situationen än kan vara, gäller det ändå att försöka se ljuset i änden av tunneln. Att kavla upp ärmarna.

“Det är de klassiska sakerna som gäller nu. Se över alla dina kostnader och vänd på varje sten.” - Erik Sjölander

Några som satt sig in i företagarnas historiskt knepiga situation allra mest, och samtidigt försökt ingjuta mod och handlingskraft i dem, är Günther Mårder och Erik Sjölander. De basar över organisationen Företagarna respektive Småföretagarnas Riksförbund.

För att hjälpa ditt företag att hantera krisen på bästa sätt, har vi sammanfattat deras viktigaste råd.

1. Kostnader: “Vänd på varje sten”

Med fortfarande väldigt lite klarhet om framtiden, är det viktigt att minska kostnader så mycket som möjligt: “Det är de klassiska sakerna som gäller nu. Se över alla dina kostnader och vänd på varje sten,” säger Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbunds näringspolitiske talesperson, till Capcito.

Det gäller alltså att hårdgranska varenda utgift, och trimma ner verksamheten där det går. Och för att säkra likviditeten – ditt bolags kortsiktiga betalningsförmåga – kan det till och med krävas att man tar i lite extra i förhandlingarna med intressenterna, menar Sjölander.

“Det finns många olika saker man måste göra. Som att prata med hyresvärden: ‘kan jag få skjuta på hyran lite grann, betala en vecka senare?’. Prata med leverantören och vädja om att få förlängd betalningstid. Och även om fem leverantörer säger att du inte får det, så kanske den sjätte har lite hjärta i kroppen eller bättre ekonomiska muskler. Då kan du få lite andrum.”

Läs även: 7 tips för att rusta bolaget för oroliga tider

2. Kunder: “Se till att du kan sälja nåt”

“När det värsta skitjobbet är gjort och du har försökt reducera kostnaderna så mycket som det bara går, se till att du har något att sälja”, säger Sjölander; utan att sockra till det. “En del företag kan vara kreativa och använda sina resurser till något annat.”

“Ta hand om de kunder du redan har och försök göra så att så många av dessa som möjligt stannar kvar.” - Günther Mårder

Att styra om resurserna har blivit en påtaglig trend bland svenska företag. Absolut tillverkar nu handsprit, medan bolag som H&M och Getinge har ställt om verksamheten för att stötta den svenska vården. Kan din verksamhet göra nytta i krisen?

“Om du har en taxi och ingen vill åka taxi, då kanske du ska använda den till leveranser av mat eller något annat. Då kan du täcka en del av kostnaderna”, tillägger Sjölander.

Günther Mårder betonar vikten av mänskliga relationer – i en situation som är eländig för alla: “Ta hand om de kunder du redan har och försök göra så att så många av dessa som möjligt stannar kvar. Vi är alla människor och sälj handlar om att köpa problemlösningar från människor som vi gillar. Försök bli den personen som dina kunder gillar,” sa han häromveckan till Di Digital.

3. Kassaflöde & finansiering

Kassaflödet är syret som ditt bolag behöver för att växa och verka. Och kanske det mest akuta problemet bland tusentals driftiga företag just nu är – du gissade rätt – att kassan sinar.

Många har bara dagar eller veckor förrän det är tomt i kassan. Så länge ett bolag inte kan täcka kostnader och betala leverantörerna, spelar det tyvärr mindre roll hur stor potential bolaget har eller hur mycket ni skulle sälja om allt var som vanligt.

Det kan bli aktuellt att försöka hitta alternativa sätt att klara ett intäktstapp.

“En hel del av oss kommer att behöva låna pengar, för vi har kostnader som vi bara måste kunna betala. Telefonbolag och elleverantör kan du ju inte byta hur som helst”, konstaterar Erik Sjölander.

“Sannolikt krävs utökad checkräkningskredit, uppdelning av betalningar, factoring med mera.” - Günther Mårder

Sjölander får medhåll av Günther Mårder, som säger i Di Digital: “Sannolikt krävs ägarlån, utökad checkräkningskredit, förändrade betalningsvillkor i förhållande till dina leverantörer, uppdelning av betalningar, factoring med mera. Vrid och vänd på alla stenar för att se hur du kan förbättra dina kassaflöden. Det kommer att bli jobbigt men det är nödvändigt.”

LÄS MER

Mårder tillägger: "Gör en likviditetsanalys, det är nästan alltid likviditeten som knäcker ett företag. Se över alla alternativ som gör att du ökar din motståndskraft."

Dra nytta av statliga stödåtgärder

I förra månaden publicerade Capcitos vd Michael Hansen tillsammans med Erik Sjölander en debattartikel i Breakit, där de två vädjade till Regeringen att lansera mer riktade stödpaket till småföretagare. Oavsett vad man tycker om regeringens agerande, finns det ändå en del åtgärder som kan hjälpa ditt bolag att stärka likviditeten och sänka kostnaderna – som korttidspermittering, omställningsstöd eller anstånd med skatteinbetalningar.

Mitt i all den smärta och förvirring som råder så kom ihåg: så länge ditt bolag klarar sig igenom krisen finns en god chans att komma ut starkare i den andra änden. En kris i bästa fall vara en möjlighet att bygga något bättre och mer hållbart inför framtiden. Vi på Capcito väljer i alla fall att tänka så. 🙌

Tom Turula
17 November 2021