Här är pitchen som gav oss 20 miljoner

Entreprenörskap
Michael Hansen, 16 November
Michael Hansen tittar ut genom ett fönster
Jag har pitchat för många investerare under min karriär som företagare – på Capcito har vi lyckats få in både SEB och Collector som investerare när de gick in med 20 miljoner kronor hösten 2017. Här bjuder jag på min metod, och avslöjar pitchen som vi använder på Capcito.

Att presentera sin idé – sin tanke som man levt med dag och natt, något man själv förstår sig på till hundra procent – för någon annan, är inte alltid det lättaste.

Man vill inget hellre än att potentiella kunder eller investerare ska förstå varför just ens egen idé eller företag är unikt och värt att satsa på. A och O för en framgångsrik pitch är att kunna kommunicera – utan kommunikation mellan dig och den du pitchar för, kan det hela sluta i ett enda långt övertalningsförsök som inte leder till något samarbete alls.

Den traditionella hisspitchen – eller ‘elevator pitch’ som det heter på engelska – utgår från att du tänker dig att du under en hissresas tid ska kunna fånga en potentiell kunds intresse. Du behöver inte redovisa hela din idé, men du ska bjuda på så pass mycket att personen i fråga vill höra mer.

En sådan pitch tar oftast max 60 sekunder, så det gäller att du väljer dina ord noggrant.

Hur ska du börja?

Fånga intresset! Antingen kan du genom en öppen och intressant fråga eller påstående ta upp det problem som din produkt eller tjänst löser. Eller så kan du direkt berätta vad du gör. Detta bör ta ungefär tio sekunder.

Lägg INTE ett direkt fokus på din produkt eller tjänst – förklara det hela ur ett kundperspektiv:

  • Hur underlättar din produkt livet för dina kunder?
  • Varför behövs denna tjänst?
  • Var så konkret och koncis du kan!

Vilka är dina kunder?

Efter introduktionen bör du redogöra för vilka dina kunder är.

  • Vilka är deras behov?
  • Hur ser målgruppen ut?
  • Vilken typ av människor är de?

Här är det ett stort plus om du kan presentera statistik, siffror eller studier som visar på ett ökat behov av just din produkt, eller om du på något sätt kan ladda rummet med känslor som berör. Ge personen du pitchar för tillräckligt med information för att vilja träffa dig igen, men utan att bli uttråkad.

Visa att du är unik

Hur nytänkande och innovativ du och din produkt än är, så kommer det finnas konkurrenter som jobbar på liknande sätt som du.

Tala aldrig illa om någon, peka aldrig ut någon eller nämn ett företags namn, men var noga med att du förklarar vad det är som gör din idé unik, varför den ligger helt rätt i tiden och hur du skiljer dig från redan existerande aktörer.

Du får gärna, på ett implicit sätt, hinta om olika konkurrenter – men bara i syfte att personen i fråga ska förstå att du är bättre än vederbörande.

Hur framstår du?

Rösten är ditt största verktyg under pitchen. Var noga med att variera röst- och tonläge. Ingen vill lyssna på någon som uppenbart och inövat rabblar en rad fakta i samma tonläge. Tänk på att varken prata för snabbt eller för långsamt. Glöm inte att använda ditt kroppsspråk då du genom detta visar att du är entusiastisk och brinner för det du pitchar. Och kanske viktigast av allt – le!

Träna, träna, träna!

Sluta aldrig öva på din pitch. Även om det kanske inte går vägen vid första tillfället, vet du aldrig när nästa tillfälle dyker upp. Ett ypperligt tillfälle att träna på din pitch kan vara på middagar eller mingel – du vet aldrig vem som kan snappa upp din idé och vara intresserad. Kör din pitch regelbundet, det kommer bygga upp ditt varumärke och du utvecklas i processen.

Avsluta alltid med en fråga

Alla vet att alla älskar att prata om sig själv. Efter att du pratat på om dig själv och det du gör – ställ en fråga till den du pitchar för och var intresserad av svaret. Eller så kan du gå rakt på sak och fråga om ni till exempel kan ses på en lunch i nästa vecka, eller om du får ringa upp personen inom kort.

Bjud in

Har du en fysisk produkt – låt gärna personen du pitchar för få ett exemplar att behålla. Är det en tjänst eller evengemang – se till att den du pitchar för får möjlighet att antingen skriva upp sig på en lista, eller på något sätt ta del av din idé.

Var tillgänglig

Boka inte in något annat direkt efter att du pitchat. Det är nu du har chansen att besvara frågor och bredda ditt nätverk.

Så – tänk igenom vad du verkligen vill få fram under dessa sekunder. Utnyttja tiden till rätt saker och undvik att dra ut på långa livshistorier och anekdoter. Var dig själv, visa vad du vill och var social. Och viktigt att komma ihåg:

En elevator Pitch, likt alla andra pitchar, bör utformas olika efter olika sammanhang och mottagare. En pitch som är anpassad för en investerare, är inte lika bra lämpad för en potentiell kund eller partner.

Lycka till!
Michael Hansen

Grundare, Capcito

Här är hisspitchen som vi på Capcito använder vid möten med investerare:

“Capcito är ett fintechbolag som erbjuder finansiering till företag som vill stärka kassaflödet och frigöra kapital för drift och tillväxt. En målgrupp som ofta har svårt att säkra den finansiering de verkligen behöver.

Genom koppling mot molnbaserade system för fakturering och bokföring kombinerat med en automatiserad process för analys och prissättning kan erbjudandet presenteras inom några sekunder, direkt på skärmen.

Capcito utmanar en global bransch som omsätter över 26 000 miljarder i fakturavolym, med en årlig tillväxt på 10% i över 20 år. Marknaden kontrolleras idag av banker och stora finansbolag”.

Michael Hansen
16 November 2021