7 starka skäl att sälja bolagets fakturor

Fakturaköp
Tom Turula, 16 November
Entreprenör som ler
Att sälja fakturor är ett enkelt sätt att frigöra rörelsekapital, utan att binda upp företaget på något. Du kan ta dig an fler uppdrag, täcka kostnader, eller slippa långa betaltider – på trygga och flexibla villkor. Här är allt du behöver veta om fakturaförsäljning via Capcito.

Capcito grundades av entreprenörer som var frustrerade över hur svårt det är för växande företag att säkra finansiering – och ville få till förändring i en stelbent finansbransch.

En viktig drivkraft i affärsidén var viljan att modernisera och förenkla tillgången till fakturafinansiering. Capcitos vd och medgrundare Michael Hansen hade lagt märke till hur marknaden dominerades av bolag som gjort processen att belåna och sälja fakturor jobbig och dyr – inte minst ur de små- och medelstora bolagens perspektiv.

”Branschen omsätter flera biljoner dollar per år och behovet är jättestort. Jag tittade på bolagen som redan nu fanns i branschen och insåg förbättringspotentialen. De hade väldigt omoderna hemsidor och jobbade manuellt med ansökningarna, vilket gjorde det dyrt att belåna och sälja fakturor”, säger Michael Hansen.

Som det första bolaget i Sverige erbjuder Capcito en digital lösning för att belåna och sälja fakturor; en krångelfri tjänst som låter dig som företagare sälja fakturor enligt dina egna behov och förutsättningar – med några knapptryck, och utan dolda avgifter.

”Fakturaförsäljning är ett smart sätt att stärka likviditeten i bolaget, eftersom du konverterar dina kundfordringar till pengar direkt.“

I den här artikeln går vi igenom de största nyttorna med att sälja fakturor (mer om fakturabelåning här). Vi förklarar vem det passar, hur det funkar, och listar 7 saker som kan göra fakturaförsäljning till ett riktigt ess i ärmen – inte minst under oroliga tider.

”Att sälja fakturor är ett smart sätt att stärka likviditeten i bolaget, eftersom företagen konverterar sina kundfordringar till pengar direkt. Hos oss får du svar inom 24 timmar och kan på så sätt snabbt ta kontroll över ditt kassaflöde”, säger Jesper Bergström, kreditanalytiker på Capcito.

Sälja fakturor – smidigt sätt att gardera mot långa betaltider

Begreppet “tid är pengar” fångar bra nyttan med att sälja fakturor. Genom att betala en liten avgift av fakturans värde, kan du frigöra pengarna utan att behöva vänta in förfallodatum, eller ännu värre, ta risken av sena betalningar. Något som kan vara särskilt viktigt under pressade tider som denna, enligt Jesper Bergström.

”Den största anledningen till att bolag går i konkurs är faktiskt inte dålig lönsamhet, utan dålig likviditet. I nuläget finns det flera saker som kan ställa till det på likviditetsfronten – från förlängda löptider på fakturor till försäljningstapp”, säger han.

Långa betaltider i synnerhet har blivit ett växande problem bland företagare i Sverige. Det pratas ofta om hur framför allt stora bolag använder sin makt över små- och medelstora företag genom att dra ut på betalningstider till upp emot 3-4 månader. Allt fler begär orättvisa betalningsvillkor och betalar dessutom senare än överenskommet.

Läs mer: Svenska företagare lider av långa betalningstider - så slipper du

Och visst skapar det problem: nästan 3 av 10 svenska företag uppger att deras existens hotas av långa betaltider. Två tredjedelar menar att de tvingats acceptera längre betalningstider än de är bekväma med, enligt Intrum, vilket sammantaget får långtgående konsekvenser i form av färre jobb, investeringar, och bolag.

Lösningen? I det enskilda företagets fall kan huvudvärken lindras genom att sälja fakturor. “Som företagare blir du kvitt ett stort tillväxthinder, utan att behöva betala skjortan,” säger Bergström.

Sälja fakturor hjälper bolaget växa, täcka kostnader och sprida risken

När ditt företag ska sälja fakturor betalar du en liten avgift per faktura. Du får i vanliga fall omkring 97-99% av fakturans värde utbetalt direkt. Du kan sälja en faktura eller flera, men binder aldrig upp dig på något sätt, varken i termer av volym eller tid. Ofta har du pengarna insatta redan nästa dag.

”Genom att sälja fakturor kan företagen konvertera tillgångar – som just nu är utom räckhåll för bolaget – till pengar direkt. Utställda fakturor som inväntar betalning tillför inte bolaget någonting på, i värsta fall, flera månader”, säger Jesper Bergström.

De vanligaste orsakerna företag väljer att sälja fakturor är:

 • Täcka tillfälliga kostnader
 • Kunna erbjuda sina kunder längre betaltider
 • Underlätta betalningar av skatter och löner i slutet av månaden
 • Investera i nya anläggningar eller tillväxt; ta bolaget till nästa nivå
 • Gardera mot oförutsedda händelser
 • Skapa förutsägbar ekonomiplanering genom att sälja fakturor

"Fakturafinansieringsmarknaden drivs av snabbt växande finansieringsbehov bland små- och medelstora företag. Branschen väntas växa med 13 procent per år fram till 2022."

7 starka skäl att sälja fakturor via Capcito

1. Att sälja fakturor är på dina egna villkor

Tre av fem företagare i Sverige upplever att det är svårt att säkra finansieringen de behöver för att växa och investera. Många blir därmed pressade på likvida medel – och möjligheterna att utveckla verksamheten minskar. Genom att sälja fakturor kan ditt bolag byta ut långa betaltider mot likviditet som du kan använda i ditt företagande här och nu.

”Bolaget får ut pengar direkt och kan sätta kapitalet i arbete för att ta sig an nya uppdrag, eller stärka likviditeten under en tuffare period”, säger Jesper Bergström.

2. Ger dig flexibilitet

Fakturaköp är finansiering som anpassar sig efter dig och ditt företag, inte tvärtom. Du bestämmer hur mycket kapital du vill frigöra genom att sälja fakturor: 10,000 kronor eller 10 miljoner, helt upp till dig! Så länge kunden du fakturerat anses ha en god betalningsförmåga, kommer du sannolikt att kunna sälja fakturor till oss.

“Att sälja fakturor hjälper bolag att frigöra kapital allt eftersom fakturering är möjligt. Sen kan man givetvis utöka likviditeten genom andra finansieringsmetoder, till exempel företagslån, ägartillskott eller fakturabelåning”, säger Jesper Bergström.

3. Inga dolda avgifter och bindningstider

Du slipper alltid fasta kostnader och bindningstider när du bestämmer dig för att sälja fakturor via Capcito. Genom att sälja fakturor får du tillgång till mer prisvärd finansiering än via banker och traditionella finansbolag  som ofta tar ut fasta- och uppstartsavgifter när du sätter igång, alternativt dolda avgifter varje gång du ska sälja fakturor.

4. Ett säkert alternativ

Att sälja fakturor innebär att du blir av med en stor del av risken som sena betalningar kan medföra  mot en låg avgift. Eftersom Capcito tar över och hanterar utskick och betalning tar vi hand om både kreditrisken och risken för sena betalningar. Allt för att du ska kunna fokusera på det du gör bäst: att driva ditt företag.

Så länge du har ett inflöde av aktuella fakturor, har du alltså möjlighet att omsätta dem i rörelsekapital med låg risk. “Det här utgör en stor fördel jämfört med företagslån som förutsätter en personlig borgen, samt uppvisande av flera år av intäkter.”

Sälj fakturor till Capcito och få pengar till företaget direkt

5. Det spelar ingen roll vilken fas bolaget är i – du kan sälja fakturor oavsett

Att sälja fakturor passar de flesta sorters bolag, men kan vara särskilt gynnsamt för nystartade bolag som saknar längre bokföringshistorik eller anläggningstillgångar. Sådana bolag kan minst sagt få det svårt att säkra lån eller checkkredit hos banken.

”Finansbolag och banker tittar på kreditrapporter som bygger på företagens senaste bokslut. Men det är ofta information som är över ett år gammal. Under den tiden kan det ha hänt mycket i ett bolag”, säger Michael Hansen.

På Capcito har vi en automatiserad kreditbedömning, som baseras på flera olika datapunkter. Det avgör den avgift du kommer att betala när du ska sälja fakturor. ”Vi hittar all information vi behöver genom att titta på aktuell data. Därför kan vi ge ett snabbt besked på hur mycket ett företag kan låna, och till vilket pris du kan sälja fakturor”, säger Hansen.

6. Sälja fakturor är snabbt och smidigt

Att sälja fakturor via traditionella factoringbolag innebär i många fall mycket administrativt arbete för företaget som ska sälja fakturor, samt dess kunder. Med det problemet i åtanke har vi under flera år utvecklat en automatiserad tjänst, som gör att du kan sälja fakturor busenkelt online, på några minuter.

I vilka moment är det här viktigt? Ja, allt från du ska sälja fakturor för första gången till att löpande välja ut vilka fakturor du vill sälja och när. I alla moment sparar du arbete. Du slipper hantera administration i termer av utskick, hantering och påminnelser av fakturor.

Capcito finns i de ledande bokföringsprogrammen som Visma eEkonomi, Fortnox och PE Accounting, samt har även integrationer med fakturatjänster som Billogram, Fakturino och Zervant. Allt synkas automatiskt och du väljer själv när du vill sälja fakturor.

7. Ingen “bomb” i bokföringen att sälja fakturor.

Om du väljer att koppla ditt bokföringsprogram mot Capcito, förenklar vi dessutom bokföringen av att sälja fakturor. När man säljer fakturor krävs vanligen att ditt bolag bokför följande:

 • Stänga kundfordran som man säljer
 • Pengar in till företagskontot
 • Factoringavgiften
 • Moms på factoringavgiften

Det skapas alltså fyra olika verifikat varje gång du ska sälja fakturor. Säg att du säljer två fakturor i veckan; då innebär det att du ska lägga in 32 verifikat i månaden. Med andra ord, väldigt många timmar som går åt till manuellt arbete.

Eller som Olle Rydqvist, medgrundare av PE Accounting, har uttryckt saken: “Vanlig fakturaförsäljning är som en handgranat i bokföringen - Capcito är enkelheten själv.”

Om du kopplar ditt bokföringssystem mot Capcito, då sköts bokföringen automatiskt. Det enda du behöver göra är att klicka i de fakturor du vill sälja, och bokföringen kommer automatiskt att synkas med de relevanta siffrorna. Lätt som en plätt.

Vad kostar det att sälja fakturor?

När ditt företag ska sälja fakturor betalar du en avgift per faktura. Du får upp till 99% av fakturans värde – pengar du kan använda i företaget direkt. Kostnaden för att sälja fakturor baseras på en heltäckande och datadriven kreditbedömning – dels på ditt bolag, och dels på det bolag som faktureras.

“Marknaden börjar inse att sälja fakturaförsäljning är ett smart sätt att omsätta pengar snabbt, och investera i verksamheten."

Priset för att sälja fakturor varierar mellan 1%–3,5% per faktura – det är allt. Genom att importera fakturor direkt från fakturaprogrammet kan vi ge dig ett rättvist pris direkt, och du kan sälja fakturor med BankID på bara några klick.

Få upp till 99% av fakturan direkt

Avgift: 1%–3,5% per 30 dagar per faktura

Inga dolda avgifter eller bindningstider när du säljer fakturor

Därför är sälja fakturor framtiden

Att belåna eller sälja fakturor har varit lite av en doldis finansieringsmetod inom finansbranschen. Men med tiden har det blivit ett mer populärt sätt bland företag som vill säkra sin likviditet. Små- och medelstora bolag har naturligtvis konstant likviditetsbehov – samtidigt som de ofta får nobben från banken. “Marknaden börjar inse att sälja fakturor är ett smart sätt att omsätta pengar snabbt, och investera i verksamheten,” säger Jesper Bergström.

Enligt Factoring Market Outlook 2018 från Orbis Research förväntas factoringsektorn växa med över 13 procent per år mellan 2018 och 2022 på världsnivå. Rapporten konstaterar marknaden drivs av ett växande behov av alternativa finansieringskällor bland små- och medelstora företag.

En ny generation av digitala tjänster har börjat rita om spelplanen, och idag har företagare många smidiga alternativ att vända sig till. I och med att bolag som Capcito kan bedöma risk på bättre sätt, betyder det både lägre kostnad och lägre risk för kunden. Det här gör att villkoren och prissättningen mycket bättre.

Det som ibland upplevs som en invändning mot att sälja fakturor är att det skulle skada relationen med kunder.

Enligt vår erfarenhet påverkas kundrelationen väldigt lite av att sälja fakturor. Och vi anstränger oss alltid lite extra för att det ska bli en smidig upplevelse även för dina kunder. “Sen är det givetvis viktigt att du kommunicerar med dina kunder när du säljer fakturor, ifall du är orolig över att relationen kan skadas av det”, säger Jesper Bergström.

Så fungerar det att sälja fakturor via Capcito

Du kan sälja fakturor till Capcito och får pengarna direkt, vilket betyder upp till 99% av fakturans värde. Då slipper du med andra ord vänta på att din kund betalar, vilket kan vara så länge som 30-120 dagar. När du säljer en faktura eller flera, binder ditt bolag aldrig upp sig på något sätt, varken i termer av volym eller tid.

Kan jag välja vilka fakturor jag säljer?

Ja! Du kan sälja utvalda fakturor när behovet uppstår eller samtliga dina fakturor, det är helt upp till dig. Du betalar alltså bara när du säljer fakturor. Vi har inga bindningstider eller månadskostnader.

Allt du behöver göra är att logga in på Capcito eller ditt bokföringsprogram, bifoga de fakturor du vill sälja och signa med BankID.

Underliggande säkerhet när du väljer att sälja fakturor: Capcito tar över fakturan samt rättigheten till betalning från kunden. En personlig garanti inhämtas för att låntagarbolaget ställer ut och hanterar fakturor på ett ärligt sätt.

Kostnad för kunden: 1-3.5% per 30 dagar.

En faktura behöver uppfylla fyra enkla kriterier för att kunna säljas till oss på Capcito.

 • Fakturamottagaren behöver vara kreditvärdig
 • Fakturan förfaller om mer än 7 dagar
 • Fakturan får inte vara betald än
 • Fakturan får inte vara förfallen

Om du väljer att synka ditt faktura- eller bokföringsprogram eller bank kan du:

Automatiskt synka fakturor, vilket gör att de slipper maila fakturor fram och tillbaka och ständigt veta hur mycket pengar de kan få loss genom att sälja dem. Det är dock inte ett måste, utan kunden kan fortfarande sälja fakturor utan att koppla upp sitt fakturaprogram.

Få ett bättre erbjudande baserat på realtidsdata, snarare än den senaste årsredovisningen

Alla fakturor som säljs bokförs automatiskt i bokföringsprogrammet.

Sälja fakturor - övrig information

Vad händer om min kund inte betalar?

När du säljer fakturor till Capcito köper vi fakturor mot aktiebolag utan återköp. Det innebär att vi tar över hela kreditrisken, även om din kund inte betalar i tid. När du säljer fakturor som är mot privatpersoner, enskilda firmor och handelsbolag sker det oftast med återköp. Då är ditt företag skyldigt att betala tillbaka beloppet 20 dagar efter förfallodatum om fakturan skulle förbli obetald.

Vad händer om min kund inte betalar?

Beroende på om du ska sälja fakturor med eller utan återköp ser processen olika ut vid utebliven betalning. Om du ska sälja fakturor med återköp och din kund inte betalar har vi rätt att sälja fakturor som du sålt till Capcito tillbaka till dig. Du står alltså för kreditrisken som kan uppstå vid utebliven betalning.

Skulle du sälja fakturor utan återköp tar vi risken som kan uppstå vid sen eller utebliven betalning. Vid utebliven betalning skickar vi ut en påminnelse. Vid upprepade misslyckade försök och utebliven betalning kan fordran komma att skickas till inkasso för vidare hantering, men vi gör allt för att undvika detta.

Vem skickar ut min faktura när den är såld?

Vi skickar ut dina sålda fakturor – vi löser all hantering när du väljer att sälja fakturor till oss.

Kan jag sälja fakturor utan återköp?

Ja, du kan sälja fakturor mot aktiebolag utan återköp.

Hur ansöker jag om sälja fakturor – och vad händer sen?

 • Du loggar in på Capcito och laddar upp fakturorna företaget ska sälja
 • Du kommer se direkt vad det blir för pris och hur mycket du får utbetalt
 • Efter det signerar du en ansökan om att sälja fakturor med BankID.

Vad händer sen?

När du har signerat din ansökan om att sälja fakturor landar den hos vår kreditavdelning. Det är de som bestämmer om en ansökan ska godkännas eller avslås. Vi har som ambition att du ska få svar på din ansökan inom 24 timmar (mån-fre).

LÄNK: Sälj fakturor till Capcito och få pengar till företaget direkt

Tom Turula
16 November 2021