Visma och Capcito hjälper e-handlaren att växla upp: “Väldigt imponerad”

Finansiering, Kundcase, Tillväxt
Tom Turula, 19 November
Petter Strömberg XQS International
E-handlaren XQS International växer så det knakar. För att stärka upp verksamheten behöver ägaren Petter Strömberg smarta affärstjänster – och gynnas nu av Visma Spcs och Capcitos integrerade erbjudande.

I korthet:

• Capcitos och Vismas tjänster möjliggör en fullt synkad likviditets- och bokföringshantering samt fakturering

• Capcitos Fakturabelåning ger en prisvärd kredit som kan användas när behovet uppstår

• Visma eEkonomi ger full koll på verksamheten

Under det senaste halvåret, har XQS International lyckats fyrdubbla sin omsättning. Det Borlänge-baserade bolaget säljer tobaksfria snusvaror via nätet till både stora och små återförsäljare – och kapitaliserar på en snabbt växande produktkategori.

Men med 20 års erfarenhet av att driva bolag vet vd Petter Strömberg att saker kan komma i vägen för tillväxt – framför allt likviditetsbrist. “Även om man har en bra produkt i botten och bra lönsamhet på toppen, så är det alltid svårt att säkra tillräcklig likviditet,” säger han, och tillägger:

“Ibland vill man nästan inte ha tillväxt som ett litet bolag – det blir så jobbigt med likviditeten.”

En annan förutsättning för ett snabbfotat handelsbolag som XQS är ett smidigt system för faktura- och orderhantering – vilket givetvis går hand i hand med likviditeten.

“Nu har jag ett modernt upplägg som känns helt rätt.”

Med kombinationen Visma eEkonomi för faktura- och orderhantering samt Capcitos flexibla finansieringstjänster har entreprenören landat i företagarvänliga stödsystem som anpassar sig och expanderar med företaget. Här är fördelarna med lösningen, enligt XQS International.

Capcitos Fakturabelåning stärker likviditeten

Med lång erfarenhet av både bankernas och traditionella factoringbolagens erbjudande, hade Petter Strömberg aldrig riktigt varit nöjd med alternativen. XQS International säljer stora partier till företag, och det uppstår ofta en likviditetsbrist mellan försäljningstillfälle och inbetalning.

“Företagskunder förväntar sig att kunna betala med faktura på 30 dagar. Men om vi ska kunna finansiera ett lager som står beredd för nästa order, det är då problemen uppstår med likviditeten – att kunna köpa in produkterna som man faktiskt har sålt,” säger Petter Strömberg.

Flöde fakturabelåning

Fakturabelåning ger företag en prisvärd och helt flexibel kreditlina.

Fakturabelåning är en modernare checkkredit där säkerheten är utestående kundfakturor. Tjänsten garanterar att XQS alltid har en trygg kreditlina till hands, som företaget kan använda precis när behovet uppstår.

Några av fördelarna är:

  • Kostar bara när den används – man betalar bara ränta för dagarna man lånar
  • Inga bindningstider – företaget kan låna i fem dagar eller i flera år
  • Låneutrymmet uppdateras automatiskt – behöver inte omförhandla limiten

I och med att företagets försäljningsdata från Visma är synkat med Capcito, får företaget inte bara schysstare lånevillkor – utan även ett dynamiskt låneutrymme som växer i takt med företaget.

“Man vill ju inte hämma sin egen försäljning bara för att inte likviditeten hänger med,” säger Strömberg. “Och där har Fakturabelåning varit vår räddning för att kunna öka tillväxten.”

“Det är verkligen imponerande att mitt låneutrymme uppdateras i realtid, helt baserat på försäljningen.”

Vad uppskattar ni mest med Capcitos flexibla Fakturabelåning?

“Sen vi började med tjänsten har jag varit imponerad av hur snabbt det går, hur enkelt det är att förstå tjänsten, och framför allt av gränssnittet som tydligt kommunicerar vilken mängd pengar jag kan låna. Capcitos medarbetare har ett äkta intresse att hjälpa vårt företag framåt, och se till att vi får likviditeten vi behöver när vi behöver det. Även om faktureringen skulle gå ner tillfälligt, så är det inte problem att ordna kredit för en övergångsperiod via top-up funktionen.”

Vad tycker ni särskiljer Capcito från traditionella finansieringsaktörer?

“Capcito utmärker sig genom att känna mitt bolag och våra behov. Den relation jag har byggt upp med Capcito på en månad har kanske tagit mig tre till fem år att bygga med banken. Capcito vet faktiskt mycket mer om min verksamhet idag än vad banken gör. Dels tack vare en engagerad kundtjänst och dels att de har koll på fakturaflödet genom Visma-integrationen.

Vad fick er att vilja testa Capcitos tjänster?

“Det som övertygade mig om att testa Capcito var partnerskapet med Visma – det kändes som en kvalitetsstämpel att en etablerad spelare som Visma trodde på den här nya tjänsten. Jag har jobbat med Vismas tjänster länge och vet att de håller en hög standard. Och nu ångrar jag inte för en sekund att jag började använda Capcito!”

Visma eEkonomi erbjuder effektiv faktura- och orderhantering

En annan nyckelfaktor för en e-handlare som XQS International är ett sömlöst order- och fakturahanteringssystem. Sedan ett par år tillbaka har företaget använt Visma eEkonomi för att styra upp sin faktura- och orderhantering – och man uppgraderade nyligen till en mer avancerad version av Visma eEkonomi.

“Visma eEkonomi funkar perfekt och är inte alls komplicerat.”

“Jag är verkligen imponerad av den tjänsten. Det är ett väldigt enkelt system för oss som inte har så komplexa transaktioner. Vi har flera personer som jobbar på distans som använder Visma eEkonomi, och det fungerar väldigt bra. Framför allt är det riktigt prisvärt,” säger Petter Strömberg.

Integration mellan Visma och Capcito skapar sömlös affärshantering – från finansiering till bokföring

Vid det här laget undrar ni kanske – vad är det som gör integrationen mellan Capcitos Fakturabelåning och Visma unikt? Svaret: det handlar främst om ett sömlöst informationsutbyte mellan de två tjänsterna – vilket ger företag möjligheten att enkelt styra verksamheten som en synkad helhet.

Visma eekonomi dashboard

Visma eEkonomi

Genom att ha faktureringsinformation i realtid tillgänglig, kan Capcito göra snabba men träffsäkra kreditbedömningar – vilket möjliggör schysstare priser, ett låneutrymme som uppdateras i realtid, samt automatisk bokföring av finansieringstransaktioner.

I och med att finansieringen kan bokföras automatiskt i Visma eEkonomi, befrias företagare från att krångla med manuell inmatning av verifikat.

När XQS fortsätter sin tillväxtresa, kan de vara trygga i en helhetslösning som hjälper företaget nå sin fulla potential.

“Med min långa erfarenhet så vet verkligen hur det är att leta i alla vrår efter bra samarbetspartners. Nu har jag hittat ett modernt upplägg som är helt rätt för ett tillväxtbolag i vår storlek. Samarbetet med Visma eEkonomi och Capcito är imponerande och riktigt bra!

Läs mer om Vismas bästa bokföringsprogram - Visma eEkonomi

Läs mer om framtidens företagskredit - Capcito Fakturabelåning

Tom Turula
19 November 2021