Snabbväxaren säkrar kassan med Fakturabelåning: “Alla företagare i Sverige borde använda tjänsten”

Fakturabelåning, Finansiering
Tom Turula, 19 November
Entreprenörer tittar på en datorskärm

Männen på bilden har ingenting med ZLS Elprodukter att göra. (Bildkälla: Capcito)

ZLS Elprodukter började nyligen använda Capcitos Fakturabelåning – en modernare checkkredit. Grundaren Marcus Hjalmarsson menar att tjänsten ger hans bolag ett optimalt sätt att finansiera tillväxten.

ZLS Elprodukter grundades 2017 med visionen om att förnya och pressa priserna på nischprodukter inom elinstallation — en marknad där det existerande utbudet är både klumpigare och dyrare än det behöver vara, enligt ägaren Marcus Hjalmarsson.

Företaget gör ofta stora inköp av material vilket skapar likviditetsbehov. Genom att nyttja Fakturabelåning kan ZLS Elprodukter snabbt och smidigt få rörelsekapitalet de behöver. Fakturabelåning kan beskrivas som en modernare checkkredit där utlåningen säkras via företagets fakturor — vilket ger företaget ett smidigare sätt att finansiera löpande verksamheten jämfört med till exempel företagslån.

“När man växer är Fakturabelåning kanon. Kreditlimiten följer med upp i takt med försäljningen.”

“Nu har vi en finansiering som känns prisvärd och hjälper oss att växa samt täcka kostnader. Alla företagare som inte brukar använda finansiering eller factoring borde ändå koppla på Capcitos Fakturabelåning. Det kostar ju ingenting, och då har man en prisvärd kreditlina som ligger där helt gratis.”

Här är tre unika egenskaper med Fakturabelåning — som hjälper bolaget att säkra likviditet på egna villkor.

1. Helt flexibel finansiering – kostar bara när den används

ZLS Elprodukter växer snabbt och bolagets likviditetssituation ändras från vecka till vecka. Capcitos Fakturabelåning ger bolaget en kostnadseffektiv kredit som kan användas när behovet uppstår. Den enda kostnaden är räntan för dagarna man lånar.

“Ibland behöver man extra likviditetsstöd och ibland inte. Flexibiliteten i finansieringen är väldigt viktig för oss — och Fakturabelåning hjälper oss att säkra kapital precis när det behövs,” säger Marcus Hjalmarsson.

Testa Fakturabelåning — utan dolda avgifter och bindningstider

ZLS Electro screenshot

Göteborgsbaserade ZLS Elprodukter AB (kallas även Zelos Electro) utvecklar sina egna produkter — med fokus på hållbarhet, schyssta priser och smidig förpackning — och köper parallellt in färdiga varor från agenter. Dessa säljs sedan vidare till grossister.

2. Limiten växer i takt med företaget – lånevillkor omförhandlas automatiskt

ZLS Elprodukter har på bara några år växt sin omsättning till flera miljoner kronor. Allt eftersom faktureringen ökar, växer naturligtvis kapitalbehoven också — och nu har företaget ett dynamiskt låneutrymme som en trygghet.

“När man växer så är tjänsten kanon. Kreditlimiten följer med upp i takt med försäljningen och vi får fler möjligheter att finansiera verksamheten vidare. Det är inga konstigheter.”

Så funkar det: Eftersom Capcito är integrerat i företagets affärssystem Fortnox, finns aktuell försäljnings- och faktureringsdata som grund för en kreditbedömning i realtid — vilket gör att företagets låneutrymme kan justeras uppåt i takt med tillväxten. Denna funktion hjälper företag att slippa den friktion som de ofta möter på den traditionella finansieringsmarknaden.

3. Full kontroll över kundrelationen

En ytterligare egenskap som ZLS Elprodukter uppskattar är att bolaget kan ställa ut sina fakturor som säkerhet — utan att förlora kontrollen över kundrelationen. Bolaget kan fortsätta att fakturera sina kunder som vanligt utan påverkan från en tredje part.

Med traditionell fakturabaserad belåning skulle Hjalmarsson behöva kontakta varje kund för att omdirigera betalningar till finansieringsbolaget.

“Capcitos Fakturabelåning är precis en sådan finansieringstjänst som vi länge har letat efter.”

“När man har större kunder, så innebär det rätt så mycket arbete att få dem att ändra fakturauppgifterna för enskilda fakturor i deras system. Det ger också ett ganska oseriöst intryck att hålla på så,” påpekar Marcus Hjalmarsson.

Den huvudvärken slipper entreprenören nu med Fakturabelåning.

“Det är precis en sådan finansieringstjänst som vi länge har letat efter. Vi lånar bara det vi behöver. Det är en ‘no-brainer’ för oss att använda tjänsten.”

Andra smarta egenskaper med Fakturabelåning — en modernare checkkredit:

  • Bokföringen sköts automatiskt. Istället för att manuellt behöva mata in diverse verifikat i bokföringen, kommer all finansiering att automatiskt synkas i företagets uppkopplade bokföringssystem, t.ex. Visma, Fortnox, PE Accounting eller Björn Lundén.
  • Utbetalning inom timmar. Mindre företag är känsliga för svängningar i kassaflödet — och därför har vi sett till att utbetalningar sker nästan omgående.
  • Transparent prissättning. Inga dolda eller fasta avgifter tillkommer. Företaget får en individuell ränta på mellan 0.7-3.4% per 30 dagar, och ränta är den enda kostnaden.
  • Personlig service. Capcitos kundtjänst är alltid tillgänglig för att säkerställa att företaget har alla förutsättningar att hantera sin finansiering.

Vill ni veta mer om Fakturabelåning, och hur tjänsten kan stötta er verksamhet? Tveka då inte att kontakta oss på support@capcito.com eller ring vår kundtjänst på 010-157 80 00.

Tom Turula
19 November 2021