PayPal-chefens 9 tips: Så tacklar ni krisen – och når tillväxt

fintech, Paypal, corona, tips
Tom Turula, 3 December
Små- och medelstora företag är utan tvekan extra utsatta i coronakrisen. Men de som vänder på varje sten och tänker kreativt kan hitta vägar framåt. Det säger Jonas Breding, chef för PayPals nordiska verksamhet – och ger sina 9 bästa tips för att möta en historisk kris.

Sällan har så många företagare funderat samtidigt på en enda fråga: Vart är världen på väg egentligen? Det kommer att dröja ett bra tag innan vi har svaret, och förrän samhället kan återgå till något som liknar ett normalt tillstånd.

Men vid sidan av utmaningarna har det fötts många nya möjligheter att surfa förändringens svallvågor. Det indikerar Capcitos enkät bland 250 företagare, där 40 procent av respondenterna uppgav att de har skapat styrt om verksamheten eller hittat nya intäktskällor under krisen.

“Minska på kostnader som är ‘nice-to-have’, och behåll det som är ‘need-to-have’” - Jonas Breding, PayPal

För att gräva vidare i ämnet, tog vi en pratstund med Jonas Breding, amerikanska betaljätten PayPals nordiska regionchef. PayPal hjälper företagare runt världen att växa sin affär framförallt via e-handel och numera även via det svenska dotterbolaget iZettles tjänster för fysisk butikshandel.

Här är Bredings checklista på 9 saker för att hjälpa ert företag att i första hand överleva krisen, men också ta vara på möjligheter som raketartad tillväxt inom e-handeln.

1. Dra nytta av statliga stöd

Även om det har gått flera månader sedan de första stödpaketen aviserades, kommer nog hela 2020 att präglas av dem till någon utsträckning. Nyare stödåtgärder som omställningsstöd och hyresrabatter har trätt i kraft först under sommaren. Enligt Jonas Breding, är prio nummer ett att hålla sig uppdaterad – och planera in stöden i verksamheten. “Jag tror det är viktigt att man börjar där som företagare.”

“Det är superviktigt att ha koll på vilka stöd som gäller ditt företag, och ha en plan för hur man kan nyttja dem.” - Jonas Breding

“Det är superviktigt att man läser sig in på vad som gäller, och förstår vilka stöd mitt bolag kan få och av vilken myndighet. Det är inte alltid så enkelt som man kan tro, och det kan ta flera timmar att ringa och stämma av frågor. Hur påverkas korttidspermittering om man har en anställd som är mammaledig? Vad gäller för preliminärskatt och utdelningar? Se till att ha full koll.”

Läs mer: Experten: Så kan ditt bolag gynnas av det nya omställningsstödet

Breding betonar även vikten av att ta stöd från omgivningen: “Genom att läsa på och prata med rätt människor så kanske man kan sova lite bättre om nätterna. Då känner man att man har lite kontroll.”

Jonas Bredings tips: Gå in på verksamt.se för att hitta samlad information kring stödåtgärder.

2. Se över kostnader

Det kommer ta ett bra tag innan de flesta branscher repar sig från krisen. Och naturligtvis gäller det att anpassa kostnadskostymen till smalare tider. Breding uppmanar företagare att hårdgranska alla kostnader, men att samtidigt försöka hitta rätt balans så att “bolaget inte skadas i grunden.”

“Du kanske måste minska på kostnader som är ‘nice-to-have’, och behålla det som är ‘need-to-have’ för att säkerställa att du har en verksamhet kvar efter krisen. Fasta kostnader bör ses över, men också sådana inköp som egentligen inte bidrar till lönsamheten. I dagsläget är det kanske inte livsviktigt att ha ett fullt kylskåp på jobbet eller fruktkorgen stående, eller att leasa den där projektorn”, säger han.

“Det är viktigt att ha en öppen dialog med hyresvärd och leverantörer. Kan man få sänkt hyra över en period?”

Se över finansieringskostnaderna: “Prata med er långivare och se om ni kan omförhandla lånet, eller undersök möjligheten att strukturera om eller flytta lånet till en annan aktör”, säger Jonas Breding.

Missa inte: 7 saker som skiljer ett bra och dåligt företagslån

3. Optimera likviditet & kommunicera med intressenter

Förutom att granska kostnader internt, gäller det att vara proaktiv utåt mot intressenterna. “Det är viktigt att ha en öppen dialog med hyresvärd och dina leverantörer. Kanske kan man få sänkt hyra över en period? Sätt upp och presentera en plan för ditt kassaflöde och hur du tänker ta dig tillbaka.”

En annan viktig sak är att hålla koll på betalningsförmågan hos intressenter. Det hjälper att optimera kassaflödet och undvika tråkiga överraskningar i fall kunderna drar ut på betalningar. “Tveka inte att skicka ut påminnelser om betalningarna dröjer,” säger Breding.

“Nu kan det vara läge att sälja fakturorna, för att få in pengar till bolaget snabbare.”

“Om ni har kunder som du vet fortfarande går bra under krisen, kanske de kan betala snabbare än på 30 dagar. Och starka leverantörer kan vara mer villiga än någonsin att behålla sina kunder. De kanske går med på att enas om en omförhandlad betalningsplan som hjälper ert företag att klara sig bättre.”

Undersök fakturafinansiering. I en kris som kännetecknas av ovisshet gäller det att hålla stenkoll på likviditeten i bolaget, säger Breding. Som en del i det arbetet tipsar han företag om att undersöka fakturafinansiering: “Nu kan det vara läge att sälja fakturorna, för att få tillgång till pengar snabbare ”

4. Ta hjälp från ert team

Många chefer och entreprenörer besitter en inbyggd reflex att tackla utmaningar på egen hand. Men i en omfattande kris bör lasset delas mellan alla i teamet, menar Breding: “Det är viktigt att man som företagare inte tar på sig hela ansvaret för det här själv. Det finns massor av tankekraft och kreativitet bland de anställda som också inser allvaret, så sätt dig ner och se hur ni alla kan hjälpas åt.”

Delat ansvar betyder dock inte att ledarens roll blir mindre.

Som ledare bör du bygga förtroende genom öppen kommunikation – och bemöta de anställdas oro. “Underspela inte till de anställda om företaget går på knäna. Uppmuntra dem att komma med förslag på hur företaget kan jobba smartare, så blir det lättare för alla,” säger Jonas Breding.

collage-teamwork-910x410

5. Anpassa er till en ny verklighet

Inom många branscher har köpbeteendet förändrats drastiskt som en konsekvens av restriktioner. Enligt Capcitos coronaenkät, har en stor andel företagare anpassat sig genom att hitta nya intäktskällor. Några typiska exempel är att sälja utrustning till sjukvården eller att lägga större krut på e-handel. Kan ditt bolag göra något liknande?

“Se om det finns något du kan förändra i verksamheten som gör att ni kan anpassa er till en ny verklighet,” säger Jonas Breding. “Konsumenternas prioriteringar och beteenden har förändrats, och det är viktigt att hänga med i utvecklingen. En restaurang som har färre besökare, till exempel, kan satsa på att sälja måltidspaket och halvpreparerade maträtter eller öka försäljningen via hämtmatsappar.”

“Just nu sitter folk hemma framför datorn, garanterat mer timmar än vad de gjorde innan krisen. Man kan använda det som företagare.”

Tänk långsiktigt: Coronaviruset kommer att permanent snabba på digitaliseringen inom många olika branscher, från hälsovård till reseindustrin. Försök att aktivt hänga med trenderna inom din egen bransch, så att du bättre kan positionera bolaget inför framtiden.

6. Läge att uppdatera webbsidan & hitta nya målgrupper

Många är överens om att coronakrisen har skyndat på tillväxten inom e-handeln med minst 2-3 år. Enligt PayPals statistik, har miljontals konsumenter i Europa börjat handla på nätet för första gången. “Då kan det verkligen vara läge att vässa hemsidan, eller att börja undersöka möjligheterna att bedriva e-handel både i Sverige och utomlands," säger Breding.

“Funkar samma budskap på Instagram för 50-plussarna som för 30-åringarna? Förmodligen inte.”

Viktiga e-handelstrender som Jonas Breding lyfter fram:

  • Fler handlar via mobilen. “Om man har en webshop så se till att ha en mobilanpassad sida.”
  • En ny köpkraftig målgrupp – 50-plussarna: “ ‘Silver Tech’ kallas den målgrupp som traditionellt inte varit aktiva på nätet, men nu börjat handla själva via e-handel. Vi ser en otroligt stor ökning.”
  • Köpen förskjuts till helgerna: “Förut handlade folk framför allt på arbetstid och lunchtid, men nu sker allt fler köp under helgerna. Kan vara bra att tänka på om du ska träffa rätt med ditt budskap.”
  • Anpassa marknadsföringen till nya målgrupper: “Krisen har gett utrymme att satsa på nya projekt. En idé kan vara att anpassa sin marknadsföring till nya målgrupper, som äldre konsumenter. Funkar samma budskap på sociala medier på dem som för 30-åringarna? Förmodligen inte.”

Capcito: Tror du att de här trenderna kommer att bli bestående?

Jonas Breding: “Ja, definitivt. Men det beror lite på hur länge vi lever under olika restriktioner, för det krävs ett antal repetitioner innan nya kundgrupper ändrar sitt beteende. I Italien har två miljoner människor som aldrig tidigare hade handlat online börjat göra det under coronakrisen. Och det är bara ett land i Europa! Många kommer att fortsätta när de märker hur smidigt det är.

Tyvärr spär det här samtidigt på den förmodade butiksdöden, som nog har hägrat under flera år. Krisen driver på en allt starkare digital utveckling, den trenden kommer att hålla i sig. Det kommer alltid att finnas behov av fysiska butiker, men exakt vad det behovet är kommer att skifta allt snabbare.”

team2

7. Sprid kunskap

“Just nu sitter fler människor än någonsin hemma framför datorn,” säger Breding, “garanterat fler timmar än vad de gjorde innan krisen – och det kan man använda som företagare.”

Paypal-chefen pekar på möjligheten att nå ut till kunder genom att skapa innehåll av olika slag:

  • Webinarium: “Människor sitter inte hela sin morgon i trafiken längre, så varför inte ordna ett digitalt frukostwebinarium?”
  • Video-utbildning: “Om man är expert inom sin bransch eller bara intresserad av ett ämne: satsa på video-utbildningar. Då utvecklar du dina kunskaper om ett ämne samtidigt som du engagerar din målgrupp. Lyckas man utmärka sig så kan man komma ut bra positionerat efter krisen.”
  • Hur har ditt företag anpassat sig?
    “Om man har gjort något bra, dela med dig av det: ‘Det här lyckades vi med och så här tänkte vi’.”

8. Ta socialt ansvar

Som företag kan man ta en aktiv roll för att hjälpa andra företag eller individer i krisen, som får verkningar i hela samhället, menar Breding. Det kan föra med sig både social och affärsmässig nytta.

“Man kan gå ihop som företag, till exempel för att stötta människorna i sjukvården som riskerar sina liv. Gå samman och kontakta lokala området och gör någonting ihop.”

breding2

Jonas Breding vill få företagare att seoch agera påde nya möjligheter som öppnats upp under krisen.

9. Våga be om hjälp!

Små- och medelstora företag har varit särskilt utsatta under coronakrisen, något som medierna rapporterar flitigt om. Enligt Jonas Breding är en stor bidragande faktor att de statliga stödåtgärderna framför allt har träffat de större bolagen.

“Medan två tredjedelar av Sveriges befolkning är anställda bland små- och medelstora bolag, finns det få direkta stödåtgärder riktade mot de här företagen som är motorn i svensk ekonomi.”

Missa inte: “Många företag lämnas utanför” - Det nya omställningsstödets svagheter och styrkor

Bredings avslutande budskap till företag? “Kom ihåg att ni inte är ensamma i den här krisen. Om man känner att det är tufft som företagare, våga be om hjälp! Prata med folk, prata med kunderna och förklara situationen. Det kan sporra lojala kunder att vara ännu mer uppmuntrade att stödja ditt företag. Prata med andra företagare, eller vänd dig till en företagarförening för att få råd och tips.”

Tom Turula
3 December 2021