Fakturabelåning: Finansiering på företagarens villkor (till skillnad från bankens checkkredit)

Finansiering, Fakturabelåning
Capcito, 21 Oktober
creative woman entrepreneur art atelje
De flesta driftiga företag behöver rörelsekapital för att frodas och växa. Men att säkra en checkkredit från banken är varken enkelt eller en lösning på många företagares problem. Capcito har utvecklat den nya generationens checkkredit som ger företagaren tillbaka kontrollen över sin likviditet (med en kreditlimit som växer med företaget!).

Vi har inget emot storbanker. Bankerna axlar en viktig roll i samhällsekonomin och deras kundrelationer med såväl konsumenter som företag håller ofta i decennier (en del nöjda, andra mindre så). Men det går inte att sticka under stol med att bankernas paradgren inte är smidiga processer för mindre företag.

Det här är problematiskt för tiotusentals företag som behöver finansiering här och nu. En checkkredit är en tilltalande finansieringsform för SME-företag. Idén är att man bara ansöker en enda gång, och därefter kan man frigöra pengar enligt behov.

Låter bra i teorin. Men i verkligheten finns det en rad problem som många företag stöter på när de använder bankens checkkredit.

Nackdelar med bankens checkkredit:

 • Tidskrävande att komma igång. Kreditbedömningen och ansökan kan betyda dagar eller veckor av möten och blanketter och underlag fram och tillbaka.
 • Banken vill vanligen ha en så kallad företagsinteckning som pantsättning vilket innebär att företagets varulager och kundfordringar blir säkerhet mot lånet. Det innebär extra administration och kostnader.
 • Nygrundade företag har mycket svårare att säkra en checkkredit. De har inte några siffror att visa upp som skulle övertyga banken om deras kreditvärdighet.
 • Diverse fasta kostnader tillkommer i vanliga fall, som t.ex. en årsavgift på checkkrediten oavsett om man har utnyttjat limiten eller inte.
 • När företaget behöver höja sin kreditlimit, kanske som en följd av snabb tillväxt, så kräver det ytterligare ansökan samt administration och godkännande.

Summa summarum, så hamnar alltför många företag i kläm när det kommer till att säkra finansiering. En del nekas möjligheten till checkkredit rakt av (ofta på grund av brist på aktuella kreditunderlag) medan andra tvingas att acceptera villkor som egentligen är bäst lämpade för resursstarka storbolag.

Ett typiskt scenario är att företaget växer, och att den existerande kreditlimiten är för liten. Ett annat är att företag måste förlita sig på alternativa långivare med oschyssta villkor.

Era kundfakturor är en superkraft

Vi på Capcito bestämde oss för att skapa ett schysstare alternativ till en traditionell checkkredit. När vi gjorde det utgick vi från vår vision: att göra finansiering enkelt och tillgängligt för världens alla företagare.

Allt handlar egentligen om att pussla ihop de förutsättningar som redan fanns där mitt framför våra ögon. Nästan alla företag har Mobilt Bank ID, de har löpande fakturering, de är redo att dela sin bokföringsdata i utbyte mot bättre tjänster  – och de har ett himla behov av finansiering. Så varför inte bygga något nytt, och något bättre?

“Vi har utgått från hur vi tycker finansiering för företag borde fungera. Det har resulterat i en tjänst som faktiskt inte finns någon annanstans på marknaden.“

Vi har alltså tagit avstamp från hur vi tycker finansiering för företag borde fungera. Genom att kombinera smart teknik, en listig affärsmodell och gammal hederlig ärlighet har vi tagit fram en innovativ tjänst som inte har någon direkt motsvarighet på marknaden.

Även om tjänsten till vardags kallas för fakturabelåning, är det i själva verket mycket mer än så. Det handlar om en flexibel checkkredit som säkras genom företagets löpande fakturering.

Digitalt bokförda kundfakturor är en superkraft som ger mindre företag helt nya möjligheter att säkra finansiering. Genom att företagaren kopplar sitt bokföringsprogram till Capcito, kan vi (med branschledande säkerhet) hålla koll på företagets löpande fakturering som underlag för kreditbeslut. Och det gör att vi kan erbjuda finansiering helt i realtid ... för företagarnas likviditetsbehov uppstår och utvecklas ju i högsta grad i realtid!

Så fungerar Fakturabelåning, den nya generationens checkkredit för småföretagare:

 • Koppla upp företagets bokföringsprogram till Capcito på ett par minuter
 • Lägg till en överlåtelsetext på er kundreskontra – och Capcitos bankgiro på era fakturor
 • Ni får ett personligt låneutrymme som ni kan nyttja enligt behov. Utbetalning sker inom timmar.
 • När fakturor betalas in av era kunder justeras låneutrymmet automatiskt.

Det är ju inte direkt någon hemlighet att det länge saknats vettiga finansieringsalternativ som passar in i de mindre företagens behov och förutsättningar. Genom att ha en smidig digital process, flexibla villkor och en kreditlimit som motsvarar företagets hälsa här och nu tror vi att tusentals företag kan få en mycket starkare likviditet. Smart, eller hur?

Kom igång med Fakturabelåning här

Så vad är haken?

Det finns ingen!

Med fakturabelåning får ni en enkel översikt över ert aktuella låneutrymme och vet alltid vad det kostar att låna pengar från Capcito.

Tack vare att ni kopplar ert bokföringsprogram till Capcito, är fakturabelåning lika smidigt som det är säkert. All fakturering och låneutrymme uppdateras konstant. Tjänsten har generellt sett också lägre en finansieringsrisk för er än ett företagslån då säkerheten utgörs av prestationer som redan har utförts, dvs. kundfakturor.

“Även företagare som inte brukar använda finansiering eller factoring borde ändå koppla på Capcitos fakturabelåning. Det kostar ju ingenting, och då har man en prisvärd kreditlina som ligger där helt gratis.”

En sak man ska lägga märke till med fakturabelåning är att det ska finnas en tillräcklig massa av utestående fakturering för att säkra er utestående kredit. Ifall faktureringen fluktuerar och säkerheten underskrider limiten under en längre period, då gäller det att betala tillbaka en del av krediten. Det andra alternativet är att "toppa upp" sin kredit med ett lån som säkras med personlig borgen.

Vi kan stolt konstatera att den stora majoriteten företagare som har kommit igång med fakturabelåning är supernöjda med upplägget och lär sig snabbt hur de vill nyttja sin kredit. Marcus Hjalmarsson, ägare av ZLS Elprodukter, har det här att säga om fakturabelåning.

“Nu har vi en finansiering som känns prisvärd och hjälper oss att växa samt täcka kostnader. Även företagare som inte brukar använda finansiering eller factoring borde ändå koppla på Capcitos fakturabelåning. Det kostar ju ingenting, och då har man en prisvärd kreditlina som ligger där helt gratis.”

LÄS MER: Snabbväxaren säkrar kassan med Fakturabelåning: “Alla företagare i Sverige borde använda tjänsten”

5 starka orsaker till att testa Capcitos fakturabelåning.

1. Likviditet på era villkor

Om ni inte behöver låna, betalar ni heller inget. Som kund ansöker man enkelt om pengar med BankID, utbetalning till företagets konto sker inom 24 timmar. Räntan för fakturabelåning sätts individuellt och beräknas på antalet dagar som företaget lånar.

Fakturabelåning lämpar sig för många olika scenarion och behov. Det går lika bra att låna i fem dagar som i fem år, så länge man har en kontinuerlig fakturering som underliggande säkerhet.

2. Minimal administration

Att sätta sig in i ett nytt finansieringsupplägg kan kräva lite energi i början. Men när ni väl är igång är fakturabelåning väldigt självgående.

 • Ni har full översikt över ert låneutrymme i Capcitos portal och kan enkelt ansöka om pengar vid behov.
 • Det bästa är att ni aldrig behöver aldrig omförhandla limiten – den justeras automatiskt i takt med er fakturering.
 • Med Fakturabelåning sköter ni fakturahantering och utskick precis som vanligt, men betalningsflödet går via oss – utan att ni riskerar era kundrelationer.
 • Dessutom finns Capcitos trevliga kundtjänst till hands för snabb och personlig rådgivning.

LÄS MER: “Hjälper mig sova bättre om natten” - Så gynnas han av framtidens checkkredit

3. Inga fasta eller dolda avgifter

En vanlig checkkredit kan involvera diverse dolda eller fasta avgifter, som uppstartskostnad, årsavgift eller kostnad för uppsägning av kreditlinan. En sådan prissättning innebär tyvärr att företagare låses in i ofördelaktiga villkor som i värsta fall får en negativ inverkan på företagets utsikter.

Med Capcitos fakturabelåning vet företagaren exakt vad som gäller: det enda som kostar är ränta på den utestående lånesumman – och ränta räknas bara på de dagar man lånar.

4. Förverkliga företagets potential

Utmaningar med likviditeten är ett av de vanligaste problemen bland svenska företagare. Alltför många drabbas negativt av långa betaltider eller säljcykler. För en del företag med stora leveranser kan det ta 6-9 månader från beställning till utbetalning.

Genom att ha en flexibel, fakturasäkrad kreditlina till hands blir det väldigt mycket enklare att planera verksamheten utifrån just de egna förutsättningarna.

5. Relativt låg risk

I och med att er löpande fakturering står som säkerhet behöver ni inte förlora er nattsömn. För företagslån blir det allmänt både högre kostnader och krav på personlig borgen.

Vill ni veta mer om fakturabelåning eller Capcitos andra tjänster? Läs mer på vår hemsida, eller kontakta vår personal direkt via mejl eller telefon. Oavsett om ni är ute efter ett tillskott i kassan eller en långsiktig likviditetspartner, kan vi hjälpa er framåt.

Ring oss på 010-157 80 00

E-post: info@capcito.com

Capcito
21 Oktober 2022