Capcito lanserar nästa generations checkkredit — skräddarsydd för småföretag

Nyheter, Fakturabelåning
Capcito, 30 November
Entreprenör står vid fönstret
Checkkredit är en populär finansieringsform bland Sveriges företag, men har inte förnyats på väldigt länge. Nu lanserar Capcito marknadens mest flexibla Fakturabelåning. Tjänsten kan beskrivas som en checkkredit för 2020-talet.

En checkkredit – ett på förhand bestämt låneutrymme som kan nyttjas löpande – är en viktig källa till likviditet för många företag. Men den traditionella finansieringsbranschens erbjudande har länge utgjort en stor bromskloss för den sektor som behöver finansieringen mest: växande småföretag.

Många företagare får utmaningar med checkkrediten, eftersom man måste omförhandla för ett högre utrymme, och ofta betalar en årsavgift oavsett hur många dagar krediten används. Dessutom är det ofta manuella ansökningsprocesser och långa handläggningstider. Stränga krav stänger ute många lovande företag från kreditmarknaden.

Entreprenörerna som grundat Capcito har själv haft samma utmaning. Därför lanserar Capcito nu nästa generations Fakturabelåning, en lösning som vi har tagit fram för att hjälpa företag att snabbt och enkelt täcka sina löpande likviditetsbehov. Den automatiserade tjänsten anpassar sig efter bolagets försäljning i realtid – och kostar aldrig något om den inte används.

“Vi grundade Capcito för att ge företagare bränslet de behöver för att växa och förverkliga sina drömmar, och med Fakturabelåning öppnar vi upp tillgången till en modernare checkkredit. Vår datadrivna och trygga lösning hjälper företagare att uppnå en perfekt likviditetssituation – utan krångel eller onödig risk,” säger Michael Hansen, Capcitos vd och medgrundare.

En tredjedel av svenska småföretag nyttjar aktivt en checkkredit eller kontokredit. Källa: EU:s statistik från 2019

Innovativ kombination mellan checkkredit och fakturabelåning

Capcitos Fakturabelåning beskrivs bäst som en hybrid av checkkredit och fakturabelåning. Genom att ansöka med Mobilt BankID och ställa kundfakturor som säkerhet, får företaget ett skräddarsytt låneutrymme inom minuter – och kan med några knapptryck frigöra rörelsekapital när det behövs.

Oavsett om företaget lånar i fem dagar eller i fem år, betalar det endast ränta för de dagar som lånet används. Dessutom kommer låneutrymmet att alltid reflektera företagets aktuella läge – vilket är särskilt viktigt i coronatider.

“En traditionell checkkredit baseras på fjolårets bokslut, vilket betyder att limiten kan stramas åt även om pandemin börjar lätta och kapitalbehovet växer. Med vår smarta kreditbedömning vet vi i realtid hur bolagets fakturering utvecklas – och kan därmed erbjuda ett rättvist låneutrymme,” säger Michael Hansen.

Även om Fakturabelåning i grunden har vissa likheter med traditionella motsvarigheter, så finns flera unika egenskaper — som gör tjänsten flexibel på ett sätt som passar alla företag. Det går exempelvis att låna mer än vad fakturorna i stunden kan försäkra, vilket gör att företag har en flexibel finansiering tillgänglig även om faktureringen går ned tillfälligt (t.ex. på grund av säsongsvariationer).

“Enklare än så kan det inte bli”

Fakturabelåning används redan av hundratals företag i Sverige. Bland dem är Graphoteket, en grafisk byrå vars likviditet länge utmanades av utdragna betaltider på fakturor. Nu kan företaget optimera sitt kassaflöde fullt ut.

"En traditionell checkkredit hade tagit veckor att förhandla fram, och sedan haft en fast storlek. Med Fakturabelåning räcker det med att ha fakturorna som säkerhet. De analyseras på några minuter, och utrymmet växer i takt med vår affär. Enklare än så kan det inte bli,” säger medgrundaren Thorbjörn Lindquist.

LÄS MER: “Capcitos Fakturabelåning hjälper mig att sova bättre om natten”

— Fördelar med Fakturabelåning —

  • Minimal administration: när utestående fakturor som står som säkerhet betalats in, kan nyare fakturor enkelt rullas över på den aktuella krediten.
  • Limiten justeras automatiskt. Företag slipper omförhandla limiten om omsättningen/faktureringen ändras från en månad till en annan.
  • Integrerad med affärssystem: Fakturabelåning är tillgänglig både via Capcitos gränssnitt samt inuti ledande affärssystem som Visma och PE Accounting. Genom att koppla på ett affärssystem kan företaget få ett låneutrymme baserat på försäljningsdata som uppdateras i realtid.
  • Lägre risk. Eftersom säkerheten utgörs av fakturor – dvs. redan utförda prestationer – är risknivån och priset avsevärt lägre än på ett företagslån.
  • Kontroll över kundrelation. Unikt med vår flexibla Fakturabelåning är att kunden behåller full kontroll över fakturering, påminnelser mm. I många fall kan dessutom företagarens kunder behålla de befintliga betalningsuppgifterna till företaget.
  • Inga avgifter förutom ränta. Capcito tar ingen kontraktsränta, limitavgift eller några andra avgifter (såsom till exempel årsavgift, uppläggningsavgift eller hanteringsavgift) och har ingen bindningstid.

Totalkostnaden för Capcitos moderna checkkredit är enbart räntan.
Räntesatsen anges per 30 dagar för antalet dagar företaget lånar.

Om företaget lånar 100 000 kronor med 30-dagars ränta på 1%:

  • Lånar de i 5 dagar blir totalkostnaden 167 kronor
  • Lånar de i 15 dagar blir totalkostnaden 500 kronor
  • Lånar de i 30 dagar blir totalkostnaden 1 000 kronor

Om Capcito

Capcito är det schyssta finansbolaget som gör det enklare än någonsin för företagare att få tillgång till rätt typ av rörelsefinansiering. Genom ny teknik, realtidsdata och personlig service erbjuds finansiering som helt anpassas efter företagets behov och förutsättningar. 

Capcito föddes 2015 ur serieentreprenören och investeraren Michael Hansens frustration över hur krångligt och tidskrävande det var att fixa tillväxtfinansiering till sina bolag. Tillsammans med Mattias Axlind skapade han den första versionen av Capcitos finansieringsprodukt, med tidig förstärkning av Henrik Dyberg och Niklas Möller.

2017 gick SEB Venture Capital och Collector Ventures in med sammanlagt 20 miljoner – och tecknade samtidigt avtal för kreditlinor, det vill säga de pengar som Capcito lånar ut till företagare. Sommaren 2019 klev även Schibsted Growth och Ventech in som delägare i samband med en Serie-A runda på 74 miljoner kronor.

Capcito var först i Sverige med att göra fakturafinansiering till en helt digital produkt. Företagets kreditbedömning är automatiserad, vilket innebär att låneutrymme räknas ut baserat på realtidsdata från faktura- eller bokföringsprogram. 

Capcito
30 November 2021