5 kloka sätt att använda ett företagslån

Finansiering, Företagare
Capcito, 8 Juni
entrepreneur woman smiling writing
När man tar ett företagslån, är det viktigt att ha en solid plan för hur pengarna ska användas och betalas tillbaka. Med ett tydligt syfte ökar ni chanserna för att få en schysst avkastning på lånet. Vi spanar in några av de vanligaste ändamålen för ett företagslån.

Majoriteten av Sveriges små- och medelstora företag har återkommande behov av finansiering. Det vanligaste sättet att säkra finansiering är ett företagslån. Företagslån kan vara på sin plats såväl för nystartade företag som vill växla upp som för mognare verksamheter med siktet inställt på nya marknader.

Det faktum att så många företagare i Sverige upplever hinder med att få tillgång till finansiering innebär också att många som driver företag saknar erfarenhet kring att förvalta ett företagslån. Det vill vi hjälpa till med.

Här tipsar vi om fem vanliga sätt att använda pengarna från ett företagslån.

1. Investeringar i maskiner eller utrustning

Kan ert företag sälja mer genom att investera i en ny maskin? Behöver er byggentreprenad bättre utrustning för att kunna leverera ambitiösa projekt? För många små företag är det svårt att finansiera större inköp med de löpande intäkterna.

Samtidigt är investeringar ofta nödvändiga för att öka intäkterna och ta företaget till nästa nivå. Ett av de vanligaste sätten att nyttja ett företagslån är just investeringar i utrustning eller maskiner.

Se företagets låneutrymme hos Capcito – inte bindande

2. Inköp till varulagret

Många företag inom industrin och detaljhandeln får stora problem med sitt kassaflöde av den enkla anledningen att det kan ta flera veckor eller månader innan man får betalt för de varor man beställer in åt sina kunder. Problemet tenderar att bli ännu värre ju snabbare företaget växer. När man redan ligger ute med stora summor pengar blir det ju ännu svårare att fylla på lagret med nya inköp!

Att använda ett företagslån till att köpa in varor är ofta ett utmärkt sätt att öka försäljningen. Med ett stabilare kassaflöde kan man fylla orderböckerna utan att förlora nattsömnen över kundernas betaltider. När det kommer till företag med globala leveranskedjor kan väl avvägda investeringar i varulagret dessutom minska risken för försenade eller uteblivna leveranser.

3. Marknadsföring

Tillväxt är ett livsvillkor för de flesta företag – och marknadsföring är en viktig motor för att öka tillväxten. Satsningar i företagets synlighet och varumärke kan ge en stadig ström av nya kunder på längre sikt, oavsett om det handlar om sökmotoroptimering eller en påkostad monter för årets viktigaste branschmässor.

Faktum är att investeringar i marknadsföring kan ge bättre avkastning under tuffare tider. Det är då många andra företag drar ner på sina investeringar – vilket kan lämna extra utrymme för ert företag att ta marknadsandelar, och till ett billigare pris. Innan man tar ett företagslån kan det vara en god idé att räkna på förväntad avkastning (i form av ökad omsättning eller lönsamhet) i förhållande till finansieringskostnader.

Behöver ni ett företagslån? Svara på de här 5 frågorna först

Att täcka de löpande kostnaderna kan nästan bli som ett stressigt heltidsjobb som dränerar dyrbart fokus från kärnverksamheten.

4. Löpande kostnader

När man driver ett företag är det viktigt att den dagliga verksamheten rullar på smidigt. Och det är faktiskt där som många företagare stöter på rejäla problem. Att täcka de löpande kostnaderna kan nästan bli som ett stressigt heltidsjobb som dränerar dyrbart fokus från kärnverksamheten.

Ett typiskt scenario är den press som uppstår av att betala hyra, löner och momsavgifter inom en kort tidsram. Det kan sätta stor press på likviditeten. Ett bra sätt att jämna ut kassan under sådana perioder är att ha finansiering nära till hands.

Många företagare känner dock att företagslån är ett för stort åtagande för att täcka löpande kostnader. Lösningen? Hitta ett företagslån som har flexibla och schyssta villkor. På så sätt kan ni säkerställa att ni inte hamnar att betala onödiga avgifter och kan amortera ner lånet i förtid om ni skulle föredra det.

5. Tillfälliga svackor

Att låna pengar för att klara svagare perioder? Ja – det finns en del som motsätter sig tanken. Och för vissa företag är det verkligen bäst att se över kostnaderna innan man lånar. Men det finns inget som säger att det inte är “smart” eller “ansvarsfullt” att ta ett lån för att dämpa säsongsvariationer eller effekterna av tuffare tider.

Småföretag har ofta små marginaler, och att stärka kassan med ett företagslån kan vara ett smart sätt att undvika drastiska nedskärningar som i sin tur kan leda till en försämrad förmåga att generera intäkter i framtiden (t.ex. säga upp personal eller sälja bort viktiga tillgångar). Så länge det finns en realistisk prognos eller strategi för tillväxt är kostnaden för ett företagslån ofta att föredra framför kronisk likviditetsbrist.

Allt beror på er unika situation, givetvis. När det är tuffare tider gäller det så klart att vara extra vaksam med kalkylerna för att säkerställa att lånet kan uppfylla dess egentliga syfte - att göra företaget starkare i längden.

Så länge det finns en realistisk prognos eller strategi för tillväxt är kostnaden för ett företagslån ofta att föredra framför kronisk likviditetsbrist.

Kanske är ert företag i behov av en investering i någon av de områden vi nämnt ovan, eller kanske behöver ni finansiering för något helt annat. Det finns såklart många fler tänkbara ändamål för företagslån: renoveringar, internationell expansion, betala av existerande lån eller dämpa effekterna av den stigande inflationen, för att nämna några.

Målet med ett lån bör i slutändan alltid vara detsamma oavsett användningsområde: att få så god avkastning på pengarna som möjligt.

Tveka inte att ta kontakt med oss på Capcito om ni behöver närmare rådgivning eller tips kring Företagslån eller våra tjänster för fakturafinansiering. Det kan ni enkelt  göra genom att ringa 010-157 80 00 eller mejla support@capcito.com

Företagslån från Capcito

Smidigt. Få ett erbjudande genom att ansöka med Mobilt BankID

Flexibelt. Upp till 48 månaders löptid  – betala tillbaka närsomhelst

Transparent. Inga dolda avgifter och ingen bindningstid

Personlig service. Capcitos kundtjänst svarar snabbt på alla frågor

Capcito
8 Juni 2023