Capcito får ny majoritetsägare i Fortnox – ska erbjuda framtidens finansieringstjänster

Nyheter
Capcito , 19 November
Michael Hansen står och ler
Spännande nyheter: Capcito kommer att få en ny huvudägare i Fortnox. Genom att förena våra styrkor, kan vi tillsammans ge både företagare och långivare tillgång till nästa generations datadrivna finansieringstjänster.

Fortnox och Capcitos ägare har idag ingått ett avtal genom vilket Fortnox förvärvar 78% av aktierna i Capcito Finance AB, till en motsvarande värdering av hela bolaget om 410 Mkr. I affären ingår även Capcitos självständiga dotterbolag Monto, en plattform för datadriven långivning. Henrik Dyberg, CTO och Michael Hansen, CEO kvarstår som delägare.

I takt med digitaliseringen av företagstjänster, som accelererats kraftigt av pandemin, har affärssystemet (ERP) blivit det bultande hjärtat där företagare hanterar sina affärskritiska processer. Dessa system genererar även dagsfärsk data för kreditbeslut. Det unika med Capcito är att göra finansieringstjänster tillgängliga direkt i affärssystemet; med tillgång till bokförings- och faktureringsdata i realtid kan man erbjuda företag finansiering träffsäkert och snabbt.

Lanserat 2015 av en kvartett entreprenörer med lång erfarenhet inom branschen, har Capcito gett tusentals företagare, som ofta får nobben av traditionella aktörer, tillgång till rörelsekapital med schyssta villkor, flexibilitet och personlig service. Hittills har man betalat ut över 2 miljarder kronor i finansiering.

Michael Hansen, vd för Capcito och Monto, säger:

“Vi grundade Capcito frustrerade över hur svårt det är för företagare att säkra kapital för tillväxt. Vi har sedan dess bevisat att realtidsdata är framtiden, och utgör kärnan i de flexibla och smarta finansieringstjänster som driftiga företagare alltid har behövt för att växa. Att vi får Fortnox som ny huvudägare innebär att vi har en unik plattform för att skala upp, utveckla och expandera vårt erbjudande mot företagare och långivare både i Sverige och internationellt.”

Capcitos resa gick in i ett nytt kapitel 2021 genom lanseringen av Monto – ett bolag som paketerar Capcitos tekniska plattform till en B2B SaaS-tjänst. Monto rustar idag banker som SEB samt andra långivare med färdigheter för att bedriva smartare, snabbare utlåning med hjälp av realtidsdata från företags affärssystem och banker – för nya intäktskällor, lägre kreditrisk, samt stora effektivitetsförbättringar.

“Den här affären skapar förutsättningarna att ge Monto superkrafter. Vi avser att digitalisera hela finansieringsbranschen, och med Fortnox stora användarbas och data på hundratusentals företag får vi fler möjligheter att göra det. Det blir det bästa av två världar – vi får en ny storkund som samtidigt ger oss unika resurser att fullända och skala upp produkten självständigt,” fortsätter Michael Hansen.

“One-stop-shop för kreditvärdering och onboarding”

Capcito och Fortnox – som sedan 2001 erbjuder ett av Sveriges ledande affärssystem – delar en gemensam målbild om att bygga smarta, tillgängliga tjänster som gör det enklare att driva och växa företag.

Fortnox vision har länge varit att bli en företagsplattform som stärker företagare genom mer än bara redovisning. Genom att få tillgång till Capcitos snabba onboarding och automatiserade kreditbeslut kan de leverera bättre möjligheter för Sveriges små- och medelstora företag att skaffa finansiering snabbt och enkelt

Med avstamp i Montos teknik, ämnar Fortnox därtill att skapa ett ‘one-stop-shop’ för finansiella tjänster som är till nytta både för företagets egna finansieringserbjudande och finanssektorn i stort.

“Detta är en del i Fortnox växande fintechsatsning. Förvärvet innebär att vi med hjälp av Montos plattform och andra ERP- och bankpartners kan skapa en hubb för kreditvärdering och onboarding av finansiella tjänster. Det ger fler företag tillgång till bättre krediter och kassaflöden,” säger Tommy Eklund, vd för Fortnox.

“Vi är imponerade av Capcito teamets spetskompetens, innovativa förmåga och unika tekniska lösningar. De har en företagskultur som speglar vår egen och efter att ha lärt känna deras vd Michael Hansen är jag övertygad om att vi tillsammans kommer göra Sveriges företagare mer framgångsrika,” avslutar Tommy Eklund.

Ytterligare kommentar från Michael Hansen:

“Med Fortnox som ny ägare har vi en partner som delar vår vision om framtidens finanstjänster för företag. De brinner precis som vi för att låta fler företagare göra drömmar till verklighet. Den starka strategiska symbiosen både vision- och produktmässigt, gör mig övertygad om att vi har valt en väg som låter oss tjäna flest möjliga företagare med bästa möjliga erbjudande på kortast möjliga tid.”

Detta händer nu:

  • 17/11 Fortnox har tillkännagett till marknaden att man avser att förvärva en majoritetsandel i Capcito.
  • 1/12 förvärvet av Capcito (inklusive Monto) går igenom och affären avslutas.

Om Capcito
Capcito är det schyssta finansbolaget som gör det enklare än någonsin för företagare att få tillgång till rätt typ av rörelsefinansiering. Genom ny teknik, realtidsdata och personlig service erbjuds finansiering som helt anpassas efter företagets behov och förutsättningar. Capcito var först i Sverige med att göra fakturafinansiering till en helt digital produkt.

Capcito föddes 2015 ur serieentreprenören och investeraren Michael Hansens frustration över hur krångligt och tidskrävande det var att fixa tillväxtfinansiering till sina bolag. Tillsammans med Mattias Axlind skapade han den första versionen av Capcitos finansieringsprodukt, med tidig förstärkning av Henrik Dyberg och Niklas Möller.

Investerare i Capcito är SEB, Schibsted, Ventech, NFT Ventures, Galjaden Invest och PunktB.

**Om Monto
**Monto lanserades 2021 av teamet bakom Capcito. Bolaget erbjuder en modulär, datadriven plattform för att modernisera finansiering till små- och medelstora företag. Genom tjänster och arbetsflöden som förmedlas både via API:er och användarvänliga gränssnitt kan långivare automatisera och förbättra viktiga processer såsom onboarding, kreditbeslut och monitorering. Dessutom hjälper man kunder att snabba på intern administration, eliminera manuella processer samt erbjuda färdigpaketerade finansieringstjänster inom både företagslån och fakturafinansiering – helt anpassade efter företagens dynamiska behov.

Monto existerar idag sida vid sida med Capcito. Bolaget licensierar sin teknik till storbanker såväl som traditionella finansbolag, affärssystem och fintechbolag. Teamet bakom Monto har har tillsammans årtionden av erfarenhet inom fintech och finansiering från bolag som Klarna, iZettle, Qliro, McKinsey och Oliver Wyman och brinner för att öppna upp tillgången till smidigare företagsfinansiering.

Capcito
19 November 2021