Behöver ni ett företagslån? Svara på de här 5 frågorna först

Företagslån
Tom Turula, 19 November
Entreprenörer tittar på en datorskärm
Ett företagslån kan hjälpa ert företag växa och bli mer konkurrenskraftigt. Men att ta lån kräver en hel del planering och insikt i verksamheten. De här 5 frågeställningarna leder er mot rätt beslut.

Livet som företagare är fullt av beslut och att hitta rätt finansiering är ett av de svåraste. Att ta företagslån vid fel tillfälle, eller av fel anledning, kan urholka lönsamheten och i värsta ställa till det i likviditeten.

Det finns samtidigt många förutfattade åsikter kring företagslån. En del företagare anser att det är en krångligt eller till och med pinsamt att behöva låna pengar.

Så behöver det absolut inte vara. Ett kapitaltillskott kan tvärtom vara precis vad som behövs för att växla upp tillväxten, eller göra investeringar som hjälper ert företag stå rustat för framtiden.

Genom att analysera ert beslut ingående, ökar ni chanserna för att ett företagslån passar just er situation. Under processen kommer ni också att förstå vilken sorts finansieringspartner som kan uppfylla just era behov.

1. Varför behöver ni ett företagslån?

För små företag med små marginaler, är det ytterst viktigt att ha ett rimligt ändamål för företagslånet. Hur kommer pengarna att bidra till bolagets tillväxt, och göra det bättre rustat för framtiden?

Det är där allt börjar. Ett kristallklart ändamål ökar inte bara era chanser att beviljas ett företagslån – det hjälper er att avgöra hur mycket ni behöver låna och när, samt räkna ut en förväntad avkastning på lånet (mer i sektion 5).

Vad är ett rimligt syfte för ett företagslån?

Ett företagslån kan tas för en lång rad olika ändamål. Men helst ska det hjälpa er att investera i företagets tillväxt. Ett tillverkningsföretag kanske tar företagslån för att köpa in en ny maskin som ökar produktionskapaciteten – och intäkterna – under åratal framöver. Ett tjänstebolag väljer kanske att investera i digitalisering för att bli mer datadrivet och frigöra anställda från manuellt arbete.

Undvik fallgropen att ta ett företagslån som ett tillfälligt plåster på ett underliggande problem. Om ert företag blöder pengar och ni inte har en realistisk plan att vända till gröna siffror, då kan det vara bäst att i första hand fokusera på företagets hälsa – kanske genom att se över kostnadsstrukturen.

Här är några vanliga orsaker att ta ett företagslån:

  • Inköp av maskiner, tillgångar
  • Expansion: öppna en ny butik, investera i ett projekt, eller satsa på smidigare logistik
  • Investera i digitalisering, hållbarhet, e-handel mm.
  • Anställa personal, konsulter
  • Ta in nya kunder
  • Finansiera inköp av material eller täcka upp för säsongsvariationer

Tänk på: Behöver ni finansiering för att hjälpa företaget växa, eller att överleva till nästa kvartal?Om ni behöver täcka ett glapp i kassaflödet under en kort period, kan det vara mer prisvärt att använda exempelvis fakturafinansiering.

Sälj fakturor och frigör kapital idag

2. Är tajmingen rätt för företagslån?

Tajming är otroligt viktigt när det kommer till företagslån. Ibland uppstår behovet på kort sikt. Kanske har ni möjlighet att köpa in ett större parti råvaror till ett reapris, och öka era marginaler, eller kanske har ni hittat den perfekta kontorsytan som ni länge letat efter. Då ger företagslånet en chans att förverkliga dessa planer, och förhoppningsvis till en rimlig avkastning.

Tyvärr begår många företag misstaget att vänta till sista minuten tills de är i akut behov att låna pengar. Det här är ett tecken på bristfällig planering. Genom att ligga flera steg före i likviditetsplaneringen och förstå företagets kapitalbehov på djupet, ökar ni chansen för att företagslånet gör sitt jobb.

Testa ditt låneutrymme hos Capcito — inte bindande

3. Är kassaflödet i ordning för att täcka avgifter och ränta?

En annan förutsättning för att lyckas med finansiering är ett sunt kassaflöde.

Beroende på om ni drar in intäkter veckovis, månadsvis eller kanske kvartalsvis, kommer det eventuellt uppstå perioder när avgifterna kan sätta likviditeten på prov. Så se till att den avbetalningsplan som ni erbjuds passar in i företagets intäktsflöde. Det blir allt vanligare att långivare erbjuder regelbunden avbetalning, med samma summa som ska betalas av varje vecka eller månad.

Missade avgifter kan i värsta fall skada er kreditvärdighet, vilket gör det svårare att säkra ett schysst företagslån i framtiden. Halva segern är vunnen genom en noggrann likviditetsplanering som hjälper er ligga i synk med amorteringar.

Tänk på: Ha full koll på totalkostnaden för företagslån. Se till att det inte finns några dolda- eller fasta kostnader inbakade i ert företagslån (utöver ordinarie ränta och amortering) som kan få er likviditetssituation ur balans.

4. Hur mycket behöver mitt företag låna?

Ett vanligt misstag kring företagslån är att man missbedömer lånesumman. Ett för litet lån (eller ett som betalas tillbaka för snabbt) leder till halvdana resultat, medan ett för stort företagslån gör att kapitalet skvalpar runt på balansräkningen och kostar pengar.

Det bästa sättet att avgöra storleken på företagslån är att göra grovjobbet med siffrorna. En god idé är att scenarioplanera flera olika lånesummor och tidshorisonter på företagslånet/investeringen samt respektive avgifter. Oavsett om ni ska expandera till en ny lokal eller köpa nytt maskineri, så kan ett väl tajmat företagslån hjälpa företaget växla upp och positionera sig för framgång.

Källa: Forbes

Tänk på: En flexibel finansieringspartner kan hjälpa ert företag att justera företagslånet enligt behov. Om ni väljer en partner med flexibla villkor kan ni amortera ner – eller kanske öka – företagslånet när det passar er.

MISSA INTE: 7 saker som skiljer bra och dåligt företagslån

5. Kommer företagslån att bidra till lönsamheten?

Ett företagslån bör helst öka lönsamheten eller åtminstone öka värdet på ert företag. Gör en så kallad ROI-analys innan ni lånar, för att förstå om lånet är värt kostnaden. Det finns flera verktyg och guider för detta på nätet. Var på det klara när en investering kommer att börja tjäna företaget pengar. Det är värt mödan!

Om ett företagslån, när alla kostnader har räknats in i kalkylen, sannolikt kommer att öka vinsten – tveka då inte att ta in extra kapital. Om det däremot är oklart hur ett företagslån kan öka intäkterna, så kan det vara bättre att avvakta – eller att välja en finansieringsform med lägre risknivå.

Man kan också vända på resonemanget. Vilken avkastning går ni miste om ifall ni inte säkrar ett företagslån, och måste klara er med knapp likviditet? Kanske går ni faktiskt miste om en lukrativ kundrelation eller expansionsmöjligheter, som skulle innebära större lönsamhet i framtiden.

Det bästa sättet att låna är att göra det proaktivt, dvs. innan man desperat behöver pengarna. Till slut är det ni som känner ert företag bäst, och har bäst förmåga att avgöra om ett företagslån är rätt i er situation.

Så fungerar Capcitos flexibla lån för företag

En flexibel finansieringspartner hjälper få lån på schyssta villkor

Ett ändamålsenligt företagslån är resultatet dels av ert företags hälsa och er planeringsförmåga, dels vilken finansieringspartner ni väljer. Marknaden för företagslån har växt ordentligt under senare år, och det finns ett brett spektrum av olika långivare, från storbanker till digitala utmanare.

Några viktiga faktorer att ta i hänsyn när ni väljer företagslån:

  • Ansökan - enkelt eller krångligt? En snabb, tydlig och digital ansökningsprocess sparar er tid och möda.
  • Avgifter - Betalas lånet av i större klumpsummor, eller är avgifterna jämnt fördelade över låneperioden? Finns det några fasta kostnader som gör lånet dyrare än ni först trodde?
  • Flexibilitet - Bekanta er med villkoren på företagslånet. Ju mer flexibla villkor på avbetalning och limit, desto större kontroll får ni över företagets likviditet.
  • Snabba utbetalningar - Små företag har mindre buffertar, och behöver snabb tillgång till likviditet. Har långivaren möjlighet att betala ut snabbt?
  • Personlig service - Finns det kunnig och lätt tillgänglig personal som kan hjälpa er att ansöka, administrera och justera företagslånet?

Med Capcito får ni ett flexibelt företagslån på upp till 2 miljoner som baseras på företaget, inte tvärtom.

Tom Turula
19 November 2021