Från chill soffor till skyddsutrustning – så ställde Chillbean om verksamheten under krisen
Saker rullade på fint för Chillbean. Grundaren Lucas Vagner såg fram emot ett rekordår för bolagets egenutvecklade beanbags och uppblåsbara ‘chillsoffor’, så kallade Air Loungers. I början av februari hade man fått en ny delägare, ett tyskt bolag med global verksamhet.
Men när krisen slog till, tappade Chillbean affärerna över en natt. En stor del av försäljningen kom via branschmässor som nu plötsligt hade blivit inställda. Sommarsäsongen 2020 såg ut att gå mot ett fiasko. “Vi fick en väldigt trög respons från både existerande och potentiella kunder,” säger Vagner, som grundade det Stockholmsbaserade bolaget tillsammans med flickvännen Mikaela Hård.
Lucas Vagner och hans flickvän Mikaela Hård hade en vision om bättre och mer bekväma uppblåsbara soffor och beanbags, och grundade Chillbean år 2016.
Tog sikte på sjukvårdssektorn
Trots krisen vägrade entreprenörsduon att sitta passivt vid sidlinjerna. Efter att ha läst nyheter om skriande behov för skyddsutrustning, bestämde sig Lucas och Mikaela för att helt släppa sin vanliga verksamhet – och ställa om mot vårdsektorn.
“Vår normala verksamhet har ingenting med sjukvård att göra, men vi valde att tillfälligt släppa Chillbean,” säger Lucas Vagner, och konstaterar: “Vi vågade lita på att marknaden inte fungerar som vanligt just nu. Man kan ju inte stanna upp och sluta fatta beslut.”
“Det känns bra att vi har kunnat bidra till att hjälpa den svenska sjukvården ta sig igenom krisen, och samtidigt har vi gynnats själva också.”
Med ett etablerat nätverk av leverantörer, blev Chillbeans tyska moderbolag den perfekta partnern för att verkställa strategin. I nära samarbete med tyskarna började Chillbean köpa in skyddsmasker och -handskar från Asien. De satsade 110 procent på att vinna en upphandling med Socialstyrelsen.
“Den största styrkan vi hade är att vi är små och agila, vilket gjorde att vi lyckades få konkreta resultat snabbt. Vi visste sedan tidigare hur processen går till när man beställer varor från Kina. Det gällde att vara villig att jobba konstiga timmar för att kunna hantera en global leveranskedja,” säger 28-åringen.
Det gick vägen. Chillbean vann en saftig order värd 2,5 miljoner kronor –motsvarande årets 2019 omsättning för friluftsutrustningsbolaget.
Men att kränga uppblåsbara soffor till konsumenter är en sak; att sälja strikt kvalitetskontrollerad skyddsutrustning till ett statligt organ är något helt annat: “Den stora nyheten var framför allt alla regleringar och pappersarbete man skulle plöja igenom. Sen gjorde vi ett stort jobb med att skicka ut massa mejl och följa upp på telefon. Till slut gav det resultat.”
“Vi kan andas ut”
Medan ordern från sjukvården är något av en engångsföreteelse, var den livsviktig för att hjälpa Chillbean att övervintra krisen. Idag har den normala verksamheten börjat en försiktig återhämtning.
“Vi kan andas ut. Vi har inte behov för alla de här stödpaketen som vi annars definitivt skulle ha behövt ta del av,” säger Lucas Vagner. “Det känns bra att vi har kunnat bidra till att hjälpa den svenska sjukvården ta sig igenom krisen, och samtidigt har vi gynnats själva av det här.”
Lucas Vagners stora lärdom från coronakrisen? “Man måste vara beredd på att vara flexibel och släppa sin normala verksamhet.”
“Det hela handlar om att testa sig fram. För många verksamheter finns det möjligheter att hitta vägar framåt – utan att riskera alltför mycket – där man kan antingen bekämpa krisen eller rädda sitt eget skinn. Helst både och!”
Lucas Vagners tips till entreprenörer som vill vinna marknadsandelar:
- Det lönar sig att överprestera. “Om du säljer ett stort parti, släng in en rabatt eller ett presentkort så kunden kommer ihåg dig. Det kommer att skapa ringar på vattnet och göra att du får bra omdömen, vilket är jätteviktigt oavsett bransch.”
- Våga, och testa dig fram. “Om du vill få effekt på marknaden, välj en produkt som du tror på och kan erbjuda till bra kvalitet. Alla känner ju sin business bäst själv. Testa dig fram, var kostnadseffektiv och behåll det som funkar.”
- Var smart med prissättningen. “Vi vann upphandlingen genom att kombinera kvalitet och bra pris. Många konkurrenter försökte ta överpris på produkterna, men vi tänkte tvärtom.”