7 tips för att hantera stress och undvika utbrändhet
Att driva företag är som bäst väldigt givande och en livsstil som många drömmer om. Men för att klara av allt som företagande och personalansvar innebär, är det superviktigt att kunna ta hand om sig själv.
Att bygga ett företag långsiktigt handlar därför väldigt mycket om hur du som entreprenör bygger upp vardagen och hanterar en hög arbetsbelastning.
Priset för ett framgångsrikt företag får aldrig vara entreprenörens — eller de anställdas — långsiktiga hälsa och välmående. Här är några praktiska tips som hjälper er att minska stressnivåerna i vardagen.
1. Börja med en ny hobby
En företagares identitet är ofta starkt sammankopplad med att driva företag, på gott och ont. Utan en stor känslo- och tidsmässig investering i företaget kan det ju inte bli framgångsrikt.
Men glöm inte att lämna lite passion åt andra saker i livet, bara för er egen skull.
Det fantastiska med en givande hobby är att det tar bort allt som heter krav och tidspress ur ekvationen – och skapar utrymme för nyfikenhet, personlig utveckling och social samvaro.
Klättring, padel, krukmakeri, välgörenhetsarbete, stickning – you name it. Testa på nya saker som bryter vardagsrutinerna och ger er något att se fram emot när jobbet känns kämpigt.
2. Glöm inte bort träningen
När företagandet är som mest hektiskt är det lätt hänt att träningen faller bort. Under vissa perioder är det oundvikligt, men i långa loppet kommer för lite motion att öka era ångest- och stressnivåer.
Träning i alla sina former är inte bara en nyckel för långsiktig hälsa och bättre sömn – endorfinkicken man får av att svettas och ta ut sig ger också mer energi och fokus under arbetsdagen.
Om ni har svårt att komma loss så se till att planera in de där gympassen i förväg. På så sätt prioriterar ni hälsa och välmående jämsides med saker som affärsplanering, ekonomistyrning och kundmöten. Ett bra tips är att få träningen “undanstökad” redan under tidig morgon eller lunch.
3. Etablera bättre arbetsrutiner
Människor som är i riskzonen för utbrändhet tenderar att tappa perspektivet på vad de egentligen orkar med och klarar av. När man är överbelastad blir den inre dialogen paradoxalt nog centrerad kring att göra mera, prestera mera, hinna ikapp – gärna på egen hand.
Bra och effektiva arbetsrutiner är ett viktigt sätt att motverka stress. Här är några tips för att kortsluta stressen i vardagen, öka produktiviteten – och på så sätt öka kvalitén på fritiden:
- Sätt undan tid för fokuserat arbete. Tre superfokuserade timmar utan telefon och mejl inom räckhåll kan vara mycket mer värt än 30 distraherade timmar.
- Utforska mindfulness. Sänk stressen genom att göra andnings- eller meditationsövningar. Det är det bästa sättet att lugna nervsystemet på direkten.
- Planera in regelbundna pauser. Pomodoro-tekniken är ett smart sätt att bli lika målmedveten kring pauserna som med arbetet.
- Stretcha och rör på dig. Ergonomi, hållning och bra blodcirkulation är viktiga grundpelare för att få kontorsarbetet att funka.
“Vår hjärna blir lätt beroende av reaktiva vanor som att skanna mejl och sociala medier, och det får stresshormonerna att surra redan innan morgongröten kokat klart.”
4. Sömnen är a och o
Myten om företagaren som klarar sig på några timmars nattsömn är både orealistisk och skadlig. Att sova för lite leder till sämre kognitiv förmåga, försvagad inlärning – och gör att man blir mycket mer mottaglig för stress, ångest och negativa tankar.
“Nästan tre av fem svenskar sover bara mellan fyra och sju timmar per natt." --- undersökning från Sifo och Viktväktarna, 2021
Den vanligaste orsaken till sömnproblem i Sverige är stress och ångest på jobbfronten. Se över sömnrutinerna för att öka både längden och kvalitén på sömnen. Det är en långsiktig investering i ert företag.
- Stäng av alla skärmar i god tid och utöva god sömnhygien
- Försök att varva ner ordentligt under kvällen, i god tid för läggdags
- Vakna inte för sent på helger, utan försök få in jämna sömntimmar längs med hela veckan
- Se till att ha regelbundna måltider
5. Känn efter när det blir för mycket – och våga ta hjälp
Stress i lagom doser kan ha en gynnsam effekt på prestationsförmågan, men problemet som många företagare tampas med är att stressen blir till ett ständigt närvarande brus i vardagen. Om det blir fallet, är det jätteviktigt kunna bryta den negativa spiralen i tid.
Ett nervsystem som konstant påkopplat får i längden skadliga effekter på hälsa och välbefinnande. Det tar samtidigt bort allt det roliga med att jobba och driva företag – och ökar risken för utmattning.
- Satsa på att delegera arbetsuppgifter, med tydlig vägledning
- Kommunicera öppet och kontinuerligt med nära och kära för att få vardagen att gå ihop
- Håll kontakt med andra företagare för att få lite kamratstöd
- Samtalsterapi med en expert kan vara ett bra sätt att få perspektiv på problemen. Att prata ut hjälper att få bort oro och stress ur systemet – och hitta bättre sätt att hantera den
6. Koppla av, på riktigt
Dagens uppkopplade näringsliv ställer höga krav på tillgänglighet. Det här har ökat betydelsen av att skapa en tydlig gräns mellan jobb och vardag.
Att vara ständigt påkopplad är något som kanske passar en mikroskopisk del av befolkningen, men för de flesta av oss är det en väg som leder mot utbrändhet. Det finns mängder med forskning som visar hur viktigt det är, särskilt för högpresterande individer, att kunna trycka på “off-knappen”.
Så planera alltid in något som får själen att vila under helger och semestrar, utan avbrott – oavsett om det är vandring, trädgårdsarbete eller matlagning.
Koppla av kan man också öva på i mindre doser under arbetsdagen. Planera in en daglig promenad utan telefonen för att rensa tankarna, eller ladda batterierna med ett par minuters djupandning (kolla in boxanding!) mellan arbetsuppgifterna.
7. Ha sunda morgonrutiner
Morgonen sätter tonen för hela dagen. Vem av oss är inte emellanåt skyldig till att precis när man vaknat greppa tag i telefonen för att kolla inkorgen, eller ängsligt skanna nyhetsflödet.
Vår hjärna blir lätt van vid den här typen av reaktiva vanor, vilket gör att stresshormonerna surrar igång redan innan morgongröten kokat klart.
Se till att utnyttja den unika morgonstunden för något som rustar er för dagens utmaningar. Gå upp en kvart tidigare för att ha en lugn stund för er själv och sätta dagens prioriteringar. Eller varför inte satsa på en morgonpromenad, meditation, eller lite bokläsning i sängen.