Så slog de svenskt rekord i crowdfunding – Pugz delar med sig av sina bästa tips

Crowdfunding är ursprungligen ett sätt att samla in bidrag till naturkatastrofer, politiska kampanjer och kulturevenemang – men har under de senaste åren blivit ett allt mer populärt sätt för företagare och entreprenörer att resa kapital för att kunna sjösätta sina idéer, eller för mer etablerade företag att finansiera nya projekt i redan befintliga företag.

Idag finns det flera olika crowdfundingplattformar att tillgå – med olika typer av inriktning. Bland annat finns Kickstarter, som är världens största plattform för crowdfunding, och Indiegogo, som är den första stora plattformen för global användning. Dessa två plattformarna riktar sig främst till företag som vill marknadsföra och sälja sina produkter innan de har tillverkats. Även i Sverige har man fått upp ögonen för möjligheterna med Crowdfunding. Svenskgrundade Fundedbyme erbjuder företag möjligheten att resa kapital genom nyemissioner där finansiärer kan köpa aktier i företagen. Även Pepins är en svenskgrundad plattform för equity crowdfunding där man, på samma villkor som professionella investmentbolag, kan investera i bolag direkt online. Pepins erbjuder även ett community där investerare kan kommunicera direkt med de bolag de har investerat i. Nyligen meddelade även Nordea att de kommer att lansera en plattform för aktiebaserad crowdfunding. Läs artikeln här.

 

Sverige mest framgångsrika Crowdfundingkampanj

Pugz är den svenska startup:en, och den internationella jättesuccén, med idén om ett par trådlösa hörlurar som laddas direkt från mobilens strömuttag. I slutet av augusti 2015 lanserade Pugz en Kickstarterkampanj för att göra deras idé till verklighet. Responsen blev enorm och efter bara några timmar nådde de sitt mål på 50.000 dollar. När kampanjen nått sitt slut hade de fått in hela 1.433.779 dollar – vilket gör det till tidernas mest framgångsrika svenska crowdfundingprojekt – och topp 10 i Europa. Vi pratar med Vahid Toosi från Pugz om vad det var som gjorde att just deras kampanj blev så lyckad, och han delar med sig av sina bästa tips för att skapa en framgångsrik crowdfundingkampanj.

Hej Vahid! Berätta! Vem är du och vilka är Pugz?
– Jag är en av två initiativtagare till tech- och designkollektivet PUGZ, vars första produkt är världens minsta trådlösa hörlurar som du både kan lyssna med och ladda samtidigt.

Crowdfunding är ett relativt nytt sätt att finansiera företag och idéer på. Hur ser du på crowdfunding i jämförelse med andra finansieringssätt?
– För vår del har crowdfunding varit ett väldigt ärligt och rättvist sätt att testa ett “proof of concept”. Sen är det också ett väldigt bra sätt att skaffa kapital för att kunna utveckla sitt koncept.

Vad var det som gjorde just er kampanj så lyckad tror du?crowdfunding
– Det var framförallt två viktiga faktorer. Först och främst tog vi fram en produkt som var efterfrågad och sedan lyckades vi kommunicerade den på ett sätt som var uppskattat bland våra konsumenter.

Det finns många olika plattformar att välja mellan när det kommer till just crowdfunding. Vad bör man tänka på när man ska välja plattform?
– Fråga dig själv: Vem är din målgrupp och var finns den? Och välj sedan plattform utefter det. Våra konsumenter befinner sig i USA och vi ville sälja i dollar, så därför valde vi Kickstarter.

Vad anser du att det finns för för- och nackdelar med crowdfunding?
– En av nackdelarna är att man vid crowdfunding har många backers som ständigt vill ha, och har rätt till, mycket information och uppdateringar. Men fördelarna är många; Bland annat att man snabbt skapar ett community av människor som engagerar sig i det man gör.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad crowdfundingkampanj?
– Ha ett tydligt budskap i vad din produkt erbjuder och låt ditt företags kultur synas i kommunikationen. Engagera dig på sociala medier och var beredd på att kommunicera väldigt mycket med dina backers.

Tack för din tid Vahid! Vill du veta mer om Pugz eller komma i kontakt med dem? Då går du in här! Och glöm inte att kolla in deras Kickstarterkampanj för fler tips och inspiration!